Foodtruck - mobil livsmedelsverksamhet

En mobil livsmedelsverksamhet, som till exempel en foodtruck eller matvagn, är en flexibel lösning för att servera eller sälja mat. Du kan stå på en fast plats eller på olika platser. Din verksamhet behöver vara registrerad och du ska följa lagar och regler för livsmedelsverksamhet. 

Du registrerar dig i den kommun där du bedriver din verksamhet. När du är registrerad i en kommun så får du åka runt i hela Sverige och bedriva verksamhet.

Registrera mobil livsmedelsverksamhet i Nyköping, e-tjänst

Om du förvarar eller förbereder livsmedel på annan plats än i din mobila verksamhet så behöver du meddela det till oss. 

Var får du stå med din foodtruck?

Om du vill stå på gator, torg och parker som Nyköpings kommun kan erbjuda behöver du kontakta Nyköpings kommuns handläggare för markupplåtelser på Tekniska divisionen på telefonnummer 0155-24 88 00, eller mejla till tekniska.divisionen@nykoping.se

Läs mer om att använda offentlig plats

Om du vill stå på mark som är privatägd behöver du kontakta den fastighetsägare som äger marken.

Ställa upp mobil verksamhet i annan kommun

Det räcker med att du är registrerad i en kommun. Du behöver dock söka tillstånd om att få stå på olika platser i den kommun du tillfälligt vill sälja eller servera livsmedel. Kontakta den kommun du är intresserad av för mer information.

När du står i en annan kommun kan den kommunen göralivsmedelskontroll hos dig. De skickar en kopia av kontrollrapporten till den kommun du är registrerad i.

Viktigt att tänka på när du har en foodtruck

Handtvätt

Om du hanterar oförpackade livsmedel måste du ha rent vatten, tvål och pappershanddukar för att kunna tvätta och torka händerna. Var noga med handhygienen. Plasthandskar ersätter inte handtvätt, de är bara ett komplement. Handtvätt är inte nödvändigt om du hanterar förpackade livsmedel eller inte rör maten direkt.

Vattenförsörjning

Om du använder vatten för matlagning och dryck ska vattnet vara av dricksvattenkvalitet (kommunalt vatten eller kontrollerat och eventuellt registrerat vatten från egen brunn). Använder du dunkar eller tankar ska du byta ut vattnet regelbundet och hålla behållarna rena. 

Lokal

Ytor i foodtrucken ska vara lätta att rengöra. Fordonet ska vara utformat på ett sådant sätt att skadedjur inte kan ta sig in i foodtrucken. Se till att det inte finns några hål eller springor så att skadedjur inte kan ta sig in när fordonet är parkerat.

Hantera livsmedel

Att hantering oförpackade livsmedel innebär en större risk för kontaminering än att hantera förpackade livsmedel. Därför är det viktigt att ha bra rutiner. Ju mer du hanterar desto större krav ställer det på din lokal, utrustning och dina rutiner.

Eftersom tillfälliga verksamheter ofta har begränsade ytor, måste du göra olika moment vid olika tidpunkter. Det är också viktigt att du använder skyddskläder när du hanterar oförpackade livsmedel.

Temperatur

Det är viktigt att du förvarar livsmedel i rätt temperatur så att det inte blir tillväxt av hälsofarliga bakterier eller virus. Tänk på att: 

  • Kylvaror: Förvara kylvaror enligt anvisningarna, vanligtvis under 8 °C. Känsliga livsmedel som köttfärs och skaldjur bör förvaras vid högst 4 °C.
  • Upptining: Tina frysta livsmedel i kyltemperatur för att förhindra mikroorganismer från att växa.
  • Tillagning: Livsmedel bör uppnå en temperatur på cirka 70 °C för att döda sjukdomsframkallande mikroorganismer.
  • Varmhållning: För de flesta livsmedel bör varmhållning ske vid minst 60 °C.
  • Nedkylning: Om du kyler ner varma livsmedel, ska temperaturen snabbt ner till 8 °C inom 6 timmar.

Material i kontakt med livsmedel

Du behöver se till att material, som förpackningar, redskap och handskar, som kommer i kontakt med livsmedel är anpassat till det livsmedel du använder materialet till. 

  • Glas- och gaffelsymbolen är ett av flera sätt att märka material som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. 
  • Frisläppning av skadliga ämnen från till exempel plast kan påverkas av fetthalt, surhetsgrad (pH) och temperatur. Återanvänd plastburkar bara om det nya livsmedlet liknar det ursprungliga.
  • Konservburkar kan ge ifrån sig skadliga ämnen när de kommer i kontakt med syre. Förvara därför inte livsmedel i konservburkar efter att de öppnats.

Om du använder plastmaterial till livsmedel som det inte är konstruerat för, finns risk att plasten släpper ifrån sig ämnen och kontaminerar livsmedel.

Märkning och information

Du är ansvarig för att informera kunderna om vad dina produkter innehåller. Om du säljer oförpackade livsmedel ska du bland annat kunna svara på frågor om ingredienser, vikt, ursprungsland, hållbarhetsdatum.

Du ska alltid kunna informera kunden om hur de kan få information om eventuella allergener, antingen muntligt eller skriftligt.

Spårbarhet

Spårbarhet innebär att du ska kunna visa varifrån du har fått en vara, när du fick den och hur mycket du fick. Du kan göra det genom att spara följesedlar, fakturor eller kvitton på inköpta varor. Så länge de inköpta livsmedlen finns kvar i din verksamhet, ska du kunna spåra varorna om du får ett klagomål.

Avfall

Se till att det finns soptunnor där du står, för att minska nedskräpning.

Avfall som du får från din livsmedelsproduktion är inte lämpligt att förvara i fordonet under natten. Soporna drar till sig skadedjur och bakterier kan växa och sprida sig i fordonet där du hanterar livsmedel. 

Vatten från disk och handtvätt behöver du samla upp och tömma i ett godkänt avlopp.

Kontakta oss

Kundservice

E-post: 
kundservice@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid: 
Vardagar kl. 09.00-16.00

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny