Material i kontakt med livsmedel FCM

Vid hantering och förpackning av livsmedel är det viktigt att använda rätt material till förpackningar, utrustning och redskap för att maten ska vara säker. Material som kommer i kontakt med livsmedel får inte överföra skadliga ämnen till maten.

Ansvar

Livsmedelsföretagare har ansvar för att använda rätt material till sina livsmedelsprodukter. Du behöver kontrollera att materialen är lämplig för den typ av livsmedel de ska användas med. 

Risker med fel användning

Om kontaktmaterialet används felaktigt kan skadliga ämnen som mjukgörare i plast, överföras till maten. När man väljer material är det viktigt att tänka på faktorer som matens fetthalt, pH-värde, alkoholhalt, temperatur och hur länge materialet är i kontakt med maten. Här är några saker att tänka på:

  • Aluminiumfolie kan lösas upp vid kontakt med sura livsmedel, vilket kan leda till att aluminium hamnar i maten
  • Förvara inte rester i öppnade konservburkar. När syre kommer in i burken kan tenn lösas ut från burkens insida i sådana mängder att det kan ge magbesvär, speciellt vid sura livsmedel med lågt ph-värde
  • Teflonstekpannor kan läcka teflon när ytan blivit repig

Hur kan du veta att kontaktmaterial är lämpliga? 

Livsmedelsföretagaren måste försäkra sig om att de material somverksamheten använder är lämpliga för livsmedel. Innan du använder ett material, kontrollera att det passar för den specifika maten och de förhållanden (som tid och temperatur) som det ska användas under. Du kan göra det genom att:

  • Glas/gaffelmärkning: En symbol som visar att materialet är säkert för kontakt med livsmedel. Det kan också stå “för kontakt med livsmedel” eller ange användningsområde.
  • Förklaring om överensstämmelse (DoC): Ett dokument som bekräftar att materialet uppfyller lagkrav och är säkert att använda. Det informerar också om förpackningens användningsområde och vilken typ av livsmedel den är lämplig för. Det kravet gäller för vissa material i distributionskedjan och omfattar bara material som ännu inte har kommit i kontakt med livsmedel.

Återanvända kontaktmaterial

Om du som livsmedelsföretagare vill återanvända en förpackning som redan har innehållit livsmedel, måste du säkerställa att den inte kontaminerar maten och är en hälsofara.

Produkter som redan har kommit i kontakt med livsmedel, till exempel glassbyttor eller sylthinkar, är ofta tillverkade och testade för just det livsmedlet som det redan har kommit i kontakt med. Det kan därför finnas en risk för att ämnen från plasten förs över till livsmedlet om förpackningen återanvänds. I synnerhet om mater är surare, varmare eller fetare än den produkt som ursprungligen var avsedd för. 

Om en förpackning eller produkt av plast är framtagen och avsedd att komma i upprepad kontakt med livsmedel, det vill säga att det är en produkt för flergångsbruk, finns särskilda bestämmelser för vilken typ av migrationsundersökning som ska göras för att användningen ska anses vara säker. 

Plasthandskar

Det finns olika sorters plasthandskar och de är anpassade för olika typer av livsmedel. Kontrollera att glas- gaffelsymbol finns på förpackningen med handskar. Ska du använda handskarna till feta livsmedel så bör de vara testade och godkända för det, vilket ska framgå på förpackningen eller produktinformation.  

Spårbarhet

Kontaktmaterialet ska kunna spåras ett steg bakåt och ett steg framåt. Spårbarhetskravet framåt gäller inte då kontaktmaterial säljs direkt till slutkonsument. För de livsmedelsföretag som säljer förpackade livsmedel till andra livsmedelsföretag går spårbarhetskravet för kontaktmaterial in i kravet på spårbarhet av livsmedel.

Kontakta oss

Kundservice

E-post: 
kundservice@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid: 
Vardagar kl. 09.00-16.00

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter