Kontroll av livsmedelsverksamhet
Kommunens livsmedelsinspektörer kontrollerar regelbundet verksamheter som hanterar livsmedel. Kontrollbesöken är i regel oanmälda. Hur ofta du får kontroll bestäms av verksamhetens riskklassning.
Vi gör kontroller av din verksamhet med jämna intervall. Oftast förvarnar vi inte innan vi kommer, eftersom vi vill ser hur din livsmedelsverksamhet bedrivs en vanlig dag.
En kontroll kan ske vid olika tidpunkter; när verksamheterna har som mest att göra eller när det är lugnare. Detta för att se hur ni faktiskt arbetar eller för att kunna ha längre samtal.
Hur ofta och hur många timmar kontrollen tar beror på vilken typ av verksamhet du driver och vilka risker som finns i din verksamhet. Läs mer om riskklassning längre ned på sidan.
Målet med kontrollerna är att livsmedel som säljs ska vara säkra att äta och att ingen ska bli lurad.
Olika typer av kontroller
Vi gör olika typer av kontroller:
Planerade kontroller: Det kan vara inspektioner eller revisioner. Hur ofta besök sker beror på verksamhetens riskklassning.
Händelsestyrda kontroller: Utförs vid klagomål eller misstänkta matförgiftning eller allergireaktion. Om klagomålet är befogat, tar vi betalt enligt taxa.
Uppföljande kontroller: Om vi upptäcker avvikelser, gör vi en extra kontroll för att säkerställa att verksamheten har åtgärdat dem. Det tillkommer då en timavgift för uppföljande kontroll.
Ibland kan vi även ta prover vid en kontroll, till exempel vid projekt eller en misstänkt matförgiftning.
Vad kontrollerar livsmedelsinspektören?
När vi besöker en verksamhet är kontrollen riskbaserad. Det betyder att vi lägger fokus där det bedöms finnas störst risker.
Eftersom det kan finnas olika risker hos olika verksamheter kontrollerar vi inte samma saker även om verksamheterna är snarlika.
Livsmedelskontrollen arbetar ibland med olika projekt och fokuserar då på de delarna vid kontroll av verksamheter i Nyköping.
Vid en kontroll kontrollerar vi att verksamheten uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Ibland noterar vi avvikelser, alltså brister, när verksamheten inte uppfyller lagstiftningens krav. Läs mer om de grundförutsättningar som vi kontrollerar och rapporterar till livsmedelsverket.
Efter kontrollen
Efter kontrollen får du en skriftlig rapport som beskriver vad vi har kontrollerat. Om verksamheten inte uppfyller krav som finns i livsmedelslagarna finns en notering om avvikelse.
Du har möjlighet att yttra dig över kontrollrapporten. Datum för sista dag att yttra sig framgår i kontrollrapporten. Oftast är det två veckor.
Om du beskriver att avvikelser är åtgärdade gör vi en uppföljande kontroll.
Får vi inget yttrande eller om avvikelserna inte bedöms vara helt åtgärdade, kommer vi att fatta beslut om föreläggande. I beslutet framgår det hur lång tid du har på dig att utföra åtgärden. Beslutet går att överklaga.
Den uppföljande kontrollen är inte inräknad i verksamhetens ordinarie kontrolltid och kommer att kosta extra. Läs mer om avgifter.
Riskklassning avgör antalet kontroller
Alla livmedelsföretagare placeras i en riskklass utifrån en riskklassningsmodell. Genom modellen bedömer livsmedelsenheten hur många kontroller din verksamhet ska få per år.
Riskklassningen är uppbyggd i fyra huvudsakliga delar:
Huvudsaklig inriktning - hur livsmedlen som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om.
Aktiviteter som sker i verksamheten - vad livsmedelsföretaget gör, till exempel nedkylning, inköp av livsmedel, kylförvaring.
Produktgrupper - om verksamheten hanterar livsmedel som omfattas av specialregler.
Verksamhetens omfattning - vilken storlek eller spridning verksamheten har. Det kan du till exempel redovisa som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.
Sänkt kontrollfrekvens
Utöver ovan fyra delar finns det möjlighet till sänkt kontrollfrekvens, så kallad reduktion, om du uppfyller något av följande:
- God efterlevnad av livsmedelslagstiftningen
- Uppvisande av giltigt certifikat från en tredjepartsstandard, som Livsmedelsverket granskat och tagit upp i sin förteckning
När du har ansökt om att registrera livsmedelsverksamhet får du ett beslut om vilken kontrollfrekvens verksamheten kommer att ha. Om du gör förändringar i verksamheten kan beslutet om kontrollfrekvens förändras.
Frågor och svar
Kontakta oss
Kundservice
E-post:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset