Allergikost i skola och omsorg
Det är vanligt i förskola och skola att servera allergikost. Vid hantering av allergikost är det viktigt att ha rutiner för rengöring och att separera allergikosten från den vanliga maten.
Ordinarie personal och vikarier i tillagningskök behöver ha tillräcklig kunskap om allergikosthantering. Det gäller även för personal i mottagningsköken där pedagoger ibland tar emot, hanterar och serverar allergikost.
Du behöver ha rutiner för allergikost, från hur du tar emot anmälan fram tills dess att maten serveras.
Nedan finns länkar till information om allergikosthantering:
Livsmedelsverket, måltider i skolan
Livsmedelsverket, glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel
Livsmedelsverket, allergi och annan överkänslighet, pdf
Livsmedelsverket, livsmedelsallergier och överkänslighet, pdf
Livsmedelsverket, allergi och överkänslighet
Astma och allergiförbundet, Utbildningsmaterial - Säker mat i förskola och skola
Kontakta oss
Kundservice
E-post:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset