Allergener vid servering

Kunder och gäster ska alltid kunna få information om allergener i ett livsmedel. På förpackningen ska allergener märkas ut, till exempel genom fet text och stå på svenska. För oförpackade livsmedel som en maträtt på en restaurang eller café ska verksamheten kunna ge gästen information om vilka allergener som finns i det som serveras.

Information om allergener

Enligt lagstiftningens krav är det 14 olika allergener som ska kunna uppges om någon gäst frågar vad som finns i maten. Nedan kan du se de 14 allergenerna:

  • Spannmål vete, råg, korn, havre eller korsningar mellan dem
  • Kräftdjur
  • Ägg även lysozym som kan benämnas som konserveringsmedel E 1105
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
  • Nötter, mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt,paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur exempelvis snäckor, musslor och bläckfisk

Rutiner 

Det är viktigt att det finns rutiner för verksamheten som säkerställer att personalen alltid kan uppge vilka allergener som finns i maten som serveras. Det gäller även om den som tillagat maten jobbar just då eller inte.

Här är nedan några tips på hur ni i verksamheten alltid har tillgång till allergeninnehåll på det som serveras:

  • personal utgår från recept och läser på alla tillsatta produkter.
  • alla allergener finns uppskrivna för det som serveras.
  • alla allergener står i menyn.

Det är viktigt att den som tillagar maten följer det recept som finns och säger till om något skulle ändras i maträtten, så att all personal som svarar gästerna kan svara på frågor om matens innehåll vet om förändringarna. Om ni skriver ut allergener i menyn behöver ni uppdatera menyn om något skulle förändras.

Uppmana gästen att fråga om allergener

Gäster och kunder ska också får en upplysning om hur de får tillgång till information av allergener. Ett exempel kan vara genom en skylt där det står "Fråga personalen om allergener i maten". Det går även bra att skriva det tydligt i menyn.

Fri från

Om du marknadsförs att maten som serveras är ”fri från” någon allergen måste verksamheten kunna garantera att maten är fri från allergen. Det blir på samma sätt som att tillaga allergikost, läs mer under rubriken allergikost i Skola och omsorg

Nedan finner du mer information på Livsmedelsverkets webplats, länkarna öppnas i ett nytt fönster.

Information om de 14 allergenerna

Information om oförpackade livsmedel

Allergener- Att tänka på

 

 

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: