Avgifter och taxa för livsmedelsverksamhet
När du startar en livsmedelsverksamhet betalar du en registreringsavgift. Efter varje utförd kontroll betalar du en kontrollavgift.
Registreringsavgift
Du betalar 1475 kronor för att registrera en ny livsmedelsverksamhet. Du får en faktura för registreringsavgiften, efter att du har registrerat verksamheten.
Kontrollavgift
Du som har en registrerad livsmedelsverksamhet betalar en avgift efter genomförd livsmedelskontroll.
Hur stor avgift du ska betala beror på hur lång tid kontrollen tar. Utöver tiden det tar att utföra kontrollen omfattar kostnaderna även tid för förberedelser och efterarbete inklusive rapportskrivning. Tänk på att kontroller som tar lite tid på plats kan kräva mer tid i bedömningen efteråt.
En så kallad riskklassning avgör hur ofta vi ska genomföra en livsmedelskontroll. Läs mer om kontroller.
Efterhandsdebitering av kontrollavgift
Efterhandsdebitering innebär att verksamheten blir fakturerad efter att vi har gjort kontrollen. Verksamheten betalar endast för livsmedelskontrollens nedlagda tid. För vissa kommer det innebära en lägre avgift och för andra en högre avgift.
Syftet med efterhandsdebitering är att göra kontrollerna mer rättvisa där företagen betalar för den kontroll som faktiskt utförs. Du får en faktura skickad till dig efter varje utförd kontroll.
Avgift för uppföljande kontroll
Uppföljande kontroller ingår inte i kontrollavgiften. Du betalar timavgift för den tid vi lägger ner i ärendet. Timavgiften är 1475 kronor per timme.
En uppföljande kontroll gör vi vid:
- avvikelser vid en kontroll
- föreläggande och förbud
Händelsestyrd kontroll:
Händelsestyrd kontroll är när vi får in ett klagomål på eller misstänkt matförgiftning vid en livsmedelsverksamhet. Timavgiften är 1475 kronor per timme. Du betalar för sådan utredning om:
- klagomålet i livsmedelsverksamhet visar sig stämma
- misstänkt matförgiftning eller allergireaktion, där vi bedömer att livsmedelsföretagaren har orsakat det
Avgift dricksvatten
Avgiften för dricksvatten är samma som för livsmedelsverksamhet, 1475 kronor för både registreringsavgift och timtaxa för kontrollavgift. Om du startar en livsmedelsverksamhet och ska använda vatten från egen brunn behöver du registrerar brunnen. Du måste alltså göra två registreringar som totalt kostar 2950 kronor.
Kontrolltiden för dricksvattenverksamhet beräknas också via Livsmedelsverkets vägledning om riskklassning. Kontrolltiden framgår i verksamhetens riskklassningsbeslut.
Sanktionsavgift
Om du startar en livsmedelsverksamhet eller byter organisationsnummer utan att ha anmält det till kommunen, får du en sanktionsavgift.
Sanktionsavgiften är olika beroende på vilken överträdelse det gäller:
- Har du startat utan att anmäla dig så är sanktionsavgiften 1 procent av årsomsättningen tidigare år, dock lägst 5 000 kronor och högst 75 000 kronor.
- Om du har bytt organisationsnummer är sanktionsavgiften 0,5 procent av årsomsättningen tidigare år, dock lägst 2 500 kronor och högst 40 000 kronor.
- För stat, kommun eller region är sanktionsbeloppet en fast avgift på 40 000 kronor.
Bestämmelser om taxa
Avgifterna för kontroll och registrering regleras i kommunens taxa för livsmedelskontroll.
Förenklad delgivning
Nyköping kommuns livsmedelsenhet använder förenklad delgivning. Läs mer om förenklad delgivning.
Kontakta oss
Kundservice
E-post:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset