Hållbarhetsrapportering för företag (CSRD)

Företag ska hållbarhetsrapportera enligt lagstiftningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Det innebär att detaljerat redovisa företagets arbete inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG). 

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är EU:s direktiv från 1 juli 2024. Den ställer högre krav på hur företag ska hållbarhetsrapportera. Direktivet ersätter det tidigare rapporteringsdirektivet NRRD (Non Financial Reporting Directive). Från CSRD har EU också tagit fram standarder ESRS (European Sustainability Reporting Standards) att rapportera på.

Från och med räkenskapsåret 2024 ska företag detaljerat redovisa sitt arbete med avstamp i miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG). 

Läs mer om att hållbarhetsrapportera på Finasinspektionens webbplats

Syftet med direktivet

Syftet med det nya direktivet är att öka transparensen och hjälpa till att styra kapital mot hållbara investeringar. Genom att tillhandahålla tydlig och jämförbar hållbarhetsinformation skapas bättre förutsättningar för en hållbar ekonomisk tillväxt. Det hjälper företag att hantera finansiella risker kopplade till klimatförändringar och miljöförstöring. 

För företag innebär det också interna fördelar, som att öka medvetenheten om egna risker och möjligheter kopplade till hållbarhet, vilket kan förbättra strategier och underlätta finansiering.

Genom att integrera hållbarhetsrapporteringen i årsredovisningen och låta den granskas säkerställs att informationen är tillförlitlig, relevant och jämförbar.

Läs mer om de nya reglerna för hållbarhetsrapportering på Svenskt näringslivs webbplats

Läs mer om CSRD, EU-direktivet på KPMG:s webbplats

Läs mer om CSRD på European commissions webbplats

Vilka företag är berörda av kraven?

Kraven i regelverket börjar gälla för olika företagskategorier vid olika tidpunkter. Rapporteringen för 2025 gäller större företag som uppfyller minst två av följande kriterier:

  • Fler än 250 anställda.
  • En nettoomsättning på över 40 miljoner euro.
  • En balansomslutning över 20 miljoner euro.

Direktivet inkluderar också noterade små och medelstora företag (SME) från och med 2026, med förenklade krav.

Direktivet är omfattande och får konsekvenser både för de företag som omfattas av rapporteringskraven och de som ingår i deras värdekedja.

Energieffektivisering

Läs mer om hur du som företagare kan jobba med att energieffektivisera.

Transporter - att ställa om fordonsflottand

Läs mer om att ställa om fordonsflottan.

 

Kontakta oss

Näringslivsenheten

E-post:
naringsliv@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid:
Vardagar kl. 07.00-16.00

Miljöstrateg

Maria Brantö
maria.branto@nykoping.se

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny