Allergener vid servering
Kunder och gäster ska alltid kunna få information om allergener i ett livsmedel. Det gäller både förpackad och oförpackade - som en maträtt på kafé eller restaurang - livsmedel.
Allergener kallas ämnen som är vanliga orsaker till allergi eller annan överkänslighet. Många vanliga livsmedel innehåller allergener. Kunder och gäster ska alltid kunna få information om allergener i ett livsmedel.
På förpackningen ska allergener märkas ut, till exempel genom fet text och texten ska stå på svenska. För oförpackade livsmedel som en maträtt på en restaurang eller kafé ska verksamheten kunna ge gästen information om vilka allergener som finns i det som serveras.
Det gäller följande allergener:
- Spannmål vete, råg, korn, havre eller korsningar mellan dem
- Kräftdjur
- Ägg även lysozym som kan benämnas som konserveringsmedel E 1105
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
- Nötter, mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt,paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
- Lupin
- Blötdjur exempelvis snäckor, musslor och bläckfisk
Ärta är relativt vanlig orsak till allergi, men den finns inte med på listan. Läs mer om allergener på livsmedelsverkets hemsida.
Muntlig allergiinformation
Det är viktigt att det finns rutiner för verksamheten som säkerställer att personalen alltid kan uppge vilka allergener som finns i maten som serveras. Det gäller även om den som tillagat maten jobbar just då.
Förslag på hur verksamheten kan ha tillgång till allergeninnehåll på det som serveras:
- personal utgår från recept och läser på alla tillsatta produkter
- alla allergener finns uppskrivna för det som serveras
- alla allergener står i menyn
Det är viktigt att den som tillagar maten följer det recept som finns och säger till om något skulle ändras i maträtten, så att gäster kan få rätt information från all personal. Tänk även på att det kan finnas allergener i till exempel kryddblandningar och andra sammansatta ingredienser. Om allergener står i menyn behöver menyn uppdateras om något skulle förändras.
Det finns också krav på att separera mat för att förhindra kontaminering. I det här fallet betyder det att tänka igenom hur verksamheten hanterar livsmedel, så att inte allergener hamnar på fel ställen. Till exempel att använda olika skärbrädor och slevar, rengöra mellan hantering och så vidare.
Uppmana gästen att fråga om allergener
Gäster och kunder ska bli upplysta om hur de får tillgång till information om allergener. Information till gäster kan du ge på olika sätt:
- muntligt till varje gäst, det vill säga fråga gästen om personen vill veta vilka allergener maten innehåller
- genom en skylt som uppmanar gästen att fråga personalen
- skriftligt i menyn med allergener som finns i maten, eller exempelvis i en läsplatta
Det är viktigt att ha rätt allergeninformation, om de ingredienser som vissa människor vanligtvis är allergiska eller överkänsliga mot.
Exempel på text med allergeninformation till skylt:
- "Är du allergisk? Fråga oss om vad maten innehåller!"
- "Vill du ha information om maten? Fråga oss!"
Exempeltext till lunchmeny:
- Lasagne - innehåller vete, ägg och mjölk.
- Fiskgryta med couscous - innehåller vete, fisk, mjölk, selleri.
- Kycklingsallad - innehåller sojabönor, senap.
Fri från allergen
Om du marknadsför att maten som serveras är ”fri från” någon allergen måste verksamheten kunna garantera att det är så. Till exempel om du säger att maten är glutenfri, äggfri och så vidare.
Det behöver då finnas rutiner och kunskap om hur verksamheten förvarar, hanterar och serverar livsmedlet.
Ska du sälja färdigförapckade livsmedel som är fri från något allergen behöver du anmäla det till livsmedelsverket.
Läs mer om anmälan av fri från livsmedel till livsmedelsverket.
Det finns fler regler och lagar för hur du ska förpacka livsmedel och märka produkter.
Mer information
Kontakta oss
Kundservice
E-post:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad
Livsmedelskontroll och tillståndsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset