Hållbar utveckling och skolmat

Alla kommunala förskolor och skolor har ekologiska råvaror i sina måltider, där andelen ekologisk mat är 50 procent. Med ekologisk mat menas livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Sodexo har under 2017 infört märkning av dagens mijlövänliga måltidsval i skolmatsmenyerna, vilket innebär att den maträtt som ger minst klimatpåverkan markeras med symbolen Glada globen. Märkningen gör det enkelt för eleverna att välja en klimatsmart måltid.

En dag utan kött

I hållbarhets- och miljöarbetet har kommunens förskolor och skolor en dag i veckan då det inte serveras kött på menyn. Då serveras exempelvis vegetarisk lasagne, broccoli- och potatisgratäng och grönsaksgrytor. Idén att införa en sådan dag kommer från medborgare i syfte att främja ett mer klimatsmart måltidsarbete.

Grön omställning

Nyköpings kommun arbetar med de globala miljö- och hållbarhetsmålen till 2030, där bland annat en grön omställning är ett av dem. I arbetet mot en grön omställning blir det lättare för alla medborgare att göra miljövänliga och hälsosamma val i vardagen. Kommunens egna förskolekockar och matleverantör arbetar aktivt med att exempelvis minimera matsvinnet. På många förskolor är matsvinnsprojekt som Restfest ett uppskattat inslag.

Kontakta oss

Måltidsservice

Välkommen att höra av dig till oss på:

maltidsservice@nykoping.se

Platschef Sodexo AB

Nina Simensen
Platschef
nina.simensen@sodexo.com
08 - 57 88 47 01

Åsa Samuelson
Platschef
asa.samuelson@sodexo.com
08 - 57 88 42 53

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: