Hållbar utveckling och skolmat

Alla kommunala förskolor och skolor har ekologiska råvaror i sina måltider, där andelen ekologisk mat är 50 procent. Med ekologisk mat menas livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Sodexo har under 2017 infört märkning av dagens mijlövänliga måltidsval i skolmatsmenyerna, vilket innebär att den maträtt som ger minst klimatpåverkan markeras med symbolen Glada globen. Märkningen gör det enkelt för eleverna att välja en klimatsmart måltid.

En dag utan kött

I hållbarhets- och miljöarbetet har kommunens förskolor och skolor en dag i veckan då det inte serveras kött på menyn. Då serveras exempelvis vegetarisk lasagne, broccoli- och potatisgratäng och grönsaksgrytor. Idén att införa en sådan dag kommer från medborgare i syfte att främja ett mer klimatsmart måltidsarbete.

Grön omställning

Nyköpings kommun arbetar med de globala miljö- och hållbarhetsmålen till 2030, där bland annat en grön omställning är ett av dem. I arbetet mot en grön omställning blir det lättare för alla medborgare att göra miljövänliga och hälsosamma val i vardagen. Kommunens egna förskolekockar och matleverantör arbetar aktivt med att exempelvis minimera matsvinnet. På många förskolor är matsvinnsprojekt som Restfest ett uppskattat inslag.

Kontakta oss

Måltidskonsulent

Camilla Larsson

0155-24 80 14 
camilla.larsson@nykoping.se

Platschef Sodexo AB

Nina Simensen
Platschef
nina.simensen@sodexo.com
08 - 57 88 47 01

Åsa Samuelson
Platschef
asa.samuelson@sodexo.com
08 - 57 88 42 53

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: