Meny

Hållbar utveckling och skolmat

Alla kommunala förskolor och skolor har ekologiska råvaror i sina måltider, där andelen ekologisk mat är 50 procent. Med ekologisk mat menas livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

En dag utan kött

I hållbarhets- och miljöarbetet har kommunens förskolor och skolor en dag i veckan då det inte serveras kött på menyn. Då serveras exempelvis vegetarisk lasagne, broccoli- och potatisgratäng och grönsaksgrytor. Idén att införa en sådan dag kommer från medborgare i syfte att främja ett mer klimatsmart måltidsarbete.

Grön omställning

Nyköpings kommun arbetar med de globala miljö- och hållbarhetsmålen till 2030, där bland annat en grön omställning är ett av dem. I arbetet mot en grön omställning blir det lättare för alla medborgare att göra miljövänliga och hälsosamma val i vardagen. Kommunens egna förskolekockar och matleverantör arbetar aktivt med att exempelvis minimera matsvinnet. På många förskolor är matsvinnsprojekt som Restfest ett uppskattat inslag.

Projekt för minskat matsvinn

Under 2020 påbörjades ett projekt för att minska matsvinnet i alla kommunala kök. Alla medarbetare som lagar och serverar mat inom förskola, skola och äldreomsorg utbildades då i en nationell metod för minskat matsvinn. Under fem höstveckor vägdes allt köks-, serverings- och tallrikssvinn i samtliga kök. Därefter analyserades resultatet och nya arbetssätt infördes. Under våren 2021 genomförs en ny vägning av matsvinnet. Målet är en minskning med minst 25% jämfört med hösten 2020.

Kontakta oss

Måltidsservice

maltidsservice@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Vi har besökstider tisdagar och torsdagar 13.00-16.00.

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: