Hållbara skolmåltider
Alla kommunala förskolor och skolor arbetar efter Agenda 2030 och konceptet One planet plate. Kommunen har tagit ett helhetsgrepp om måltiderna för att kunna servera så hållbara måltider som möjligt.
Hållbar och hälsosam omställning
Nyköpings kommun arbetar med de globala miljö- och hållbarhetsmålen till 2030. I arbetet mot en mer hållbar omställning blir det lättare för alla medborgare att göra miljövänliga och hälsosamma val i vardagen.
Ett av stegen är att minska matsvinnet och servera mer lakto-ovo-vegetarisk kost (vegetarisk kost med mjölk och ägg) både på förskolor och skolor.
Helhetsgrepp om måltidens miljöpåverkan
Kommunens kostorganisation arbetar efter Världsnaturfondens (WWF) koncept One planet plate. Konceptet tar ett helhetsgrepp om måltiden och dess påverkan på miljön och enligt rådande forskning är följande faktorer viktiga för minskad miljöpåverkan:
- Handla ekologiskt från de varugrupper som påverkar den biologiska mångfalden mest, som spannmålsprodukter, lök, rotfrukter, mejeriprodukter och kött.
- Handla miljömärkt fisk som ASC, MSC och KRAV.
- Handla färsk frukt och grönsaker efter säsong.
- Handla svenskt och närproducerat.
- Tillaga måltider som bidrar med låga koldioxidutsläpp.
- Servera mer växtbaserad kost.
- Minska matsvinnet.
Minskat matsvinn
Vi arbetar löpande för att minska matsvinnet i alla kommunala kök. Alla medarbetare som lagar och serverar mat inom förskola, skola och äldreomsorg är utbildade i en nationell metod för minskat matsvinn.
I alla kök mäts matsvinn varje dag för att kunna följa hur mycket som kastas i olika led - i köken, vid serveringen och från tallrikar - och kunna göra insatser som minskar matsvinnet.
Kontakta oss
Måltidsservice
Telefon Kommunservice
0155-24 88 00
Vid frågor om specialkost och anpassad måltid hänvisar vi till specialkost@nykoping.se
Adress
Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping
Besökstid bokas i förväg.