Meny
Barn springer med pannlampor i mörker på ett berg

Föreningar och föreningsliv

Här hittar du information om Nyköpings föreningsliv, hur du startar en förening och vilket stöd och service du kan få. Bowla, sjung, skejta eller sy. Det finns många aktiviteter att syssla med på fritiden. Nyköpings kommun har närmare 400 föreningar och 50 000 medlemmar! 

Personalpool från föreningar

Nyköpings Arenor har startat upp ett arbete med att försöka bygga en personalpool från föreningar till olika evenemang t ex konserter, större cuper, mässor m.m. Ni som förening kan tjäna pengar genom att arbeta under etablering, genomförande eller avetablering vid evenemang i Nyköping. Arbetsuppgifter kan till exempel vara: entrévärd, områdesbevakning, bärhjälp, publikvärd, parkeringsvakt, uppbyggnadsarbeten samt efterarbeten vid evenemangsområde. Har ni frågor eller är intresserade av att hjälpa oss bygga upp personalpoolen är ni välkomna att höra av er till forening@nykoping.se 

Missa inte informationen - Föreningsbrev

Vi gör regelbundet utskick till föreningar, med viktig allmän information om vår verksamhet. Här kan du ta del av tidigare utskick

Prenumerera på nyhetsbrev

Föreningsträffar

Vi bjuder in till föreningsträffar vid ungefär tre tillfällen per år. Syftet med träffarna är främst information och dialog. 

  • Information om aktuella bidrag
  • Information från kommunen och föreningskonsulent
  • Dialog mellan föreningar och kommunen
  • Dialog och kunskapsutbyte mellan olika föreningar
  • Möjliggöra samarbete

Kvalitet i föreningslivet

2021 år erbjuds föreningarna i Nyköping och Oxelösund att delta på tre gemensamma träffar med fokus på de globala målen för hållbar utveckling och kvalitet i föreningslivet. 

1. Hur kan min förening bidra till ett miljömässigt hållbart samhälle? 17 juni

2. Hur kan min förening bidra till ett socialt hållbart samhälle? 2 september

3. Ett hållbart kvaltitetsarbete 20 oktober

Läs mer och anmäl dig här

Är du arrangör får du gärna använda Nyköpings Arenors checklista för hållbara arrangemang som finns på nykopingsguiden.se. Tillsammans jobbar vi för att nå de 17 globala målen i Agenda 2030.

Coronainformation

nykoping.se/corona kan du hela tiden hitta uppdaterad information om den sammanfattande lägesbilden i kommunen.

Information från Kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun
Mycket i vår vardag har förändrats eller till och med satts på paus. Föreningslivet kan vara just den plats i mångas liv som blir den trygga, stabila punkten. Sammanhållningen och gemenskapen i föreningslivet kan också särskilt bidra till ett bättre mående för var och en.

– Att träffas eller umgås, om än med förändrade förutsättningar, kan ge energi och kraft till att orka med vardagen när det svajar säger Karina Josevski, ordförande Kultur- och fritidsnämnden.

– Din förening behöver dig nu och Nyköpings medborgare behöver föreningslivet i dessa tider för ökad trygghet och stärka sammanhållningen i vårt samhälle fortsätter Karina.

Våga fundera på hur ni kan ha er verksamhet på ett nytt sätt. Kan ni ta hjälp av teknik för att mötas? Kan ni träffas utomhus i större utsträckning?

Barnkonventionen är lag

Det innebär att staten ska säkerställa barnens rättigheter. Det gäller framför allt olika statliga myndigheter, kommuner och regioner.

En ideell förening har inga juridiska skyldigheter att följa lagen, men däremot moraliska skyldigheter.

Riksidrottsförbundet har skrivit in i stadgarna att de ska följa barnkonventionen och då gäller det för föreningar som är anslutna till Riksidrottförbundet. Ett statligt bidrag kan sätta villkor att man jobbar efter lagen och då måste man göra det för att kunna ta emot bidraget.

Läs mer om barnkonventionen hos Barnombudsmannen. Använd gärna Riksidrottsförbundets material om trygga idrottsmiljöer och barnens spelregler för diskussion och arbetsmaterial. Här finns mycket att hämta oavsett om ni sysslar med idrott eller inte. Hur ser det ut i er förening? 

  • Har alla barn samma rättigheter och lika värde?
  • Tänker ni alltid på barnets bästa vid beslut som rör barn?
  • Har barnen rätt till liv och utveckling?
  • Har alla barn rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad?

Nyköpings kommun kräver att alla föreningar som har bidrag har en kvalitetssäkring. Se över den varje år t ex vid årsmötet och titta på den ur ett barnrättsperspektiv. Läs mer om kommunens krav på kvalitetssäkring.

Hitta förening

På sidan hitta en förening kan du klicka dig till föreningsregistret och där söka efter föreningar. 

Kontakta oss

Nyköpings Arenor Fritid

Rosvalla
Nyköpings kommun
611 83 Nyköping

forening@nykoping.se

Administratör

Elin Weigardh
0155-45 74 13
elin.weigardh@nykoping.se 

Föreningskonsulent

Annika Malmström
0155-45 74 36
annika.malmstrom@nykoping.se 

Sofia Jansson
0155-45 74 33
sofia.jansson@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter