Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Beredskapsanställda brandmän är en viktig del av svensk räddningstjänst och din arbetsplats kan bidra! De gör stor nytta för hemorten och du som arbetsgivare får en viktig kompetens på köpet.
Med en medarbetare som är brandman i beredskap får du en professionell livräddare i verksamheten. Men även en viktig resurs för att förebygga olyckor som kan få konsekvenser för företaget och dess medarbetare. Du visar dessutom ansvar och engagemang för ett säkrare närsamhälle.
Att vara brandman i beredskap innebär att man träder in i sin roll som brandman när larmet går. Det innebär att du får vara utan henne eller honom vid larm och vid vissa utbildningar, men du får också mycket tillbaka.
Vi står för alla kostnader när det gäller arbetstiden för utbildning och konkret räddningsarbete. På en mindre ort försvinner en arbetstagare i genomsnitt en timme per beredskapsvecka under dagtid (mån-fre) på larm. Övning sker på kvällar och helger, utöver det vigs två lördagar per år till utbildning och övning.
Det här är några av de områden som en brandman i beredskap har kunskaper inom – och som kan ge ett mervärde till dig som arbetsgivare:
Följande utbildningar kräver längre frånvaro från huvudarbetsgivaren. Vi står för alla kostnader när det gäller arbetstiden för utbildning.
Denna utbildning genomförs dagtid av oss under tre veckor och ger grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som brandman i beredskap. Vår grundläggande utbildning är ett krav för att kunna antas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) grundutbildning, se nedan.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för denna del av utbildningen. Kursupplägget består av sex veckor, fördelad på två delar.
Till vardags kommer medarbetaren behöva lämna jobbet vid larm under de veckor som medarbetaren har beredskap, oftast var tredje vecka (exempelvis måndag till måndag).
Det kan förekomma ytterligare utbildning som kräver kortare frånvaro vid enstaka tillfällen. Övningar sker oftast på kvällstid och helger.
Vill du och din arbetsplats veta mer om yrket? Hör av dig till oss. Vi berättar gärna mer och lämnar referenser till andra företagare som har beredskapsanställda brandmän bland sin personal.
I MSB:s film till arbetsgivare kan du höra företagare berätta om sina erfarenheter.
Sörmlandskustens räddningstjänst
0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se
Per Andersson
0155-24 75 12
per.andersson@nykoping.se