Hoppa till innehåll
Fyra brandmän sitter på en bänk

Är du vår nästa brandman?

Som brandman i beredskap är du med och bidrar till trygghet och säkerhet i samhället, där du bor eller arbetar. Som brandman i beredskap blir du en del av Sörmlandskustens räddningstjänst och du kommer göra nytta!

Sök till oss!

Nu söker vi nya medarbetare till beredskapsstationerna i Vrena, Oxelösund och Gnesta. Läs mer i rekryteringsannons. Senast 20 november 2021 vill vi ha din ansökan. 

Som deltidsbrandman, eller räddningspersonal i beredskap som det också kallas, har du vanligtvis en annan huvudarbetsgivare men kan rycka ut när larmet går. Du blir en viktig resurs i samhället och en tillgång i säkerhetsarbetet på ditt jobb. 

Du har schemalagd beredskap som varierar beroende på vilken station du arbetar på. Du ska kunna åka på larm från brandstationen inom 5-10 minuter. 

Till stor del arbetar du med samma uppdrag som en heltidsbrandman när det gäller utryckning. Du kan även ha rollen som styrkeledare.

Läs mer om hur ansökningstester går till.

Vi utbildar dig

  • Du får den utbildning och övning du behöver av oss. Först en grundutbildning och inom en tvåårsperiod får du gå en utbildning på sammanlagt 6 veckor på någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps skolor (MSB). Läs mer om utbildningen på MSB:s webbplats.
  • Du genomför regelbundet interna utbildningar och övningar. De flesta övningarna är förlagda till kvällstid eller någon helg.
  • Vi står för stora delar av körkortsutbildningen för C-behörighet (tungt fordon) om du inte redan har det.
  • Du får lön av oss under samtliga utbildningar och övningar.
  • Det finns möjlighet att börja arbeta även innan utbildningen.

Hur ofta går larmet?

I genomsnitt får vår beredskapspersonal tre larm per vecka. Antalet är något lägre i Gnesta och Nävekvarn jämfört med Trosa och Oxelösund. Varje insats varar i snitt cirka 30-45 minuter, därefter ingår återställningsarbete på stationen. 

Cirka 65 procent av larmen sker någon gång mellan kl. 8.00 och 20.00. Denna statistik har varit relativt konstant de senaste åren.

Anställningsform och ersättning

Du anställs och får ersättning enligt avtalet RiB 19. 

Läs mer om hur det är att arbeta som brandman i beredskap på MSB:s webbplats.

Kontakta oss

Sörmlandskustens räddningstjänst

0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se

Per Andersson
0155-24 75 12
per.andersson@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: