Prao

Är ditt företag eller verksamhet en framtida arbetsgivare?

Varje år tar tusentals ungdomar klivet in på arbetsmarknaden i Sverige. Enligt en rapport* utgiven av Mentor Sverige och Ungdomar.se är 48% av dem oroliga inför tanken på framtiden. 74% av dem tycker dessutom de får otillräcklig koll på jobbmarknaden under skoltiden. Här i Nyköping lämnar ungefär 650 ungdomar grundskolan varje år inför gymnasiestudier och arbetsliv. Tillsammans kan vi se till att dessa ungdomar har en bra känsla inför gymnasieval och senare yrkesval. Genom att erbjuda praoplatser kan vi lyfta fram alla yrkesmöjligheter som finns i vår kommun, både inom näringslivet och den kommunala verksamheten.

Att vara på en arbetsplats, vara en del i ett lag och ha vuxenkontakt ger ungdomar möjlighet att se hur en arbetsplats fungerar. Det ökar deras kunskap om arbetslivet och dess krav och möjligheter. Vilka yrken finns på just er arbetsplats? Vilken utbildning krävs i er bransch?

Prao-perioden ska också underlätta när eleven ska göra sitt studie- och yrkesval.

För att kunna ge våra ungdomar en bra och intressant prao så behöver vi din hjälp! Har ditt företag eller din verksamhet möjlighet att ta emot prao-elever?

Vår praoperiod är veckorna 45-50, 2019.

Skicka din intresseanmälan till oss genom kontaktformuläret längst ner på sidan, eller via mejl till: catharina.ek@nykoping.se

Vi återkommer till dig med mer information. Tack för din hjälp!

Från och med 1 juli 2018 har riksdagen beslutat att återinföra minst tio dagar obligatorisk praktisk arbetslivsorientering, prao. I Nyköpings kommun har vi beslutat att elever i årskurs 8 och 9 ska ha prao fem dagar per år.

*Rapporten "Jobbiga tankar" bygger på en enkätundersökning om ungas tankar kring framtiden, jobbmarknaden och deras stöd från omgivningen. Enkäten har besvarats av över 2500 ungdomar i åldern 13-24 år.

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: