Samhällsvetenskapsprogrammet
Du som väljer Samhällsvetenskapsprogrammet får en högskoleförberedande utbildning med fokus på världen, människan och medierna i ett globalt och hållbart samhälle. Du får en mångsidig utbildning och en bra grund för studier vid högskola och universitet.
Programmet riktar sig till dig som är intresserad av samhällsfrågor och hur människor påverkas - och hur du själv kan påverka – lokalt och globalt. Du studerar samhällsförhållanden, dess orsaker och konsekvenser.
Du får möjlighet att utveckla ett vetenskapligt och kritiskt arbetssätt genom bland annat rapportskrivning, argumentationsteknik och gruppdiskussioner.
Programmet riktar sig till dig som vill:
- få en djupare förståelse för din omvärld
- arbeta med forskning, utveckling, kultur, inom mediebranschen eller den sociala sektorn
- lära dig mer om andra kulturer och/eller arbeta internationellt
- arbeta politiskt eller med samhällsplanering
- arbeta inom idrottsrörelsen, med friskvård och hälsa
- arbeta i organisationer och föreningsliv
- läsa vidare och arbeta som till exempel jurist, psykolog, ekonom, journalist eller polis
Vi kombinerar teoretiska studier med upplevelser i form av studieresor, temaveckor och ämnesövergripande projekt. På så sätt får du en bra allmänbildning, oavsett vilken inriktning du väljer.
Under årskurs ett (1) presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. Alla inriktingar kan läsas med Idrottsprofil.
Programmet har tre inriktningar:
Människans utveckling och samspel
Inriktningen passar dig som är intresserad av samhällsämnen och vill ha fördjupning inom psykologi, sociologi och beteendevetenskap. Du är intresserad av vad som händer när människor möter andra människor och de nya synsätt och tankar som kan leda till konflikter men även positiv utveckling. Du vill också förstå vad detta kan leda till i framtiden.
Denna utbildning är för dig som är intresserad av människor, relationer, samhällsklasser och utmaningar. Vi förklarar människans personliga utveckling, gruppens roll i samhället och varför omvärlden vi lever i ser ut som den gör. Det gör vi bland annat genom resor och studiebesök både inom och utanför Sverige.
Kommunikation och design
Inriktningen vänder sig till dig som vill bli bra på att kommunicera med hjälp av foto, film, ljud, text och grafik. Inriktningen ger dig kunskaper om information, reklam och journalistik.
Du får en högskoleförberedande utbildning där du kan fördjupa dig i samhällsämnena och samtidigt får utveckla din kreativa förmåga. Målet är att du ska bli väl förberedd för vidare studier och att du ska ha många dörrar öppna. Vi arbetar varierat med aktuella och verklighetsbaserade projekt, där vi varvar teori med praktiska övningar.
Demokrati och mänskliga rättigheter
Inriktningen passar dig som är intresserad av samhällsämnen och vill ha fördjupning inom samhällskunskap, historia, religion och geografi.
Politik, konflikter, internationella samarbeten och utmaningar - vi sätter människan i det stora sammanhanget och försöker förklara varför världen vi lever i ser ut som den gör. Inriktningen ger dig en mångsidig bild av det moderna samhället och de kunskaper du behöver för högskolestudier inom ett brett samhällsvtenskapligt område.
Nyköpings gymnasium är en certifierad FN-skola och under din tid på programmet möter du verkligheten genom rollspel och resor inom och utanför Sverige.
Kontakta oss
Resultatenhetschef
Johanna Bergman
073-426 87 29
johanna.bergman@nykoping.se
Studie- och yrkesvägledare
Zara Carlsson Thunström
073-082 92 38
zara.carlsson.thunstrom@nykoping.se
Kontakt Nyköpings gymnasium
0155-24 80 80
nykopingsgymnasium@nykoping.se
Besöksadress:
Svedelius väg 9, Nyköping