Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet ger dig möjlighet till en eftertraktad yrkesutbildning. Vi genomför utbildningen i verkstadslokaler. Lärarna har mångårig erfarenhet inom de fordonstekniska yrkena. Efter utbildningen har du de kunskaper du behöver för att arbeta som till exempel mekaniker för personbil, lastbil och mobila maskiner, lackerare eller som yrkesförare.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • Utbilda dig till mekaniker av personbilar, mobila maskiner, lastbilar eller till yrkesförare
  • Förstå de mekaniska och elektroniska system som får ett modernt fordon att fungera
  • Möta kunder på ett servicemässigt sätt
  • Jobba självständigt och i team vilket kräver initiativförmåga och intresse för teknisk problemlösning
  • Utföra transporter av olika slag inom Sverige såväl som ute i Europa, i moderna lastbilar
  • Jobba med karosseri och lackering

Om programmet

Den grundutbildning du får på vårt fordons- och transportprogram är i huvudsak förlagd till våra moderna utbildningslokaler vid Skavsta flygplats. Till din hjälp finns ett lärarteam med mycket goda yrkeskunskaper och pedagogiska kunskaper.

Genom praktik på företag i regionen blir du del av en yrkesgemenskap, får inblick i företagande och knyter viktiga kontakter för framtiden. Det ger dig goda chanser att bli anställd efter slutförd examen. Du kan också läsa extra kurser i till exempel svenska och engelska för att sedan kunna studera vidare på högskola.

Under årskurs ett (1) presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs två (2). 

Förutom att du får en yrkesexamen kan du på det individuella valet välja kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Programmet erbjuder fyra inriktningar:

Lastbil och mobila maskiner

Du utbildar dig till antingen maskinmekaniker eller lastbilsmekaniker. Du utbildas inom hydraulik, pneumatik och elektronik. Den tekniska utvecklingen har gått framåt de senaste åren och felsökning och programmering med PC är dagliga arbetsmoment på serviceverkstan och ute i fält.

Att vara mekaniker innebär eget ansvar, ofta med egen servicebuss direkt mot kunden vilket innebär att social kompetens är viktigt. Stor variation på arbetsuppgifter och olika fordonstyper i branschen gör att du ständigt kan utvecklas och lära dig nya moment. Maskin eller lastbilsteknik ger dig en bred allmänteknisk utbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Personbil

Som bilmekaniker utbildas du både praktiskt och teoretiskt till kunskaper i bilens mekaniska, elektriska och elektroniska system. Du behöver vara både praktiskt lagd och förstå tekniska system då bilens många mekaniska system idag styrs av elektronik och datorer. 

Under 15 veckor är du ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL) (praktik) på verkstäder och får träna på yrket. Utbildade handledare tar då hand om dig och låter dig delta i det dagliga arbetet.

Som bilmekaniker kommer du i ditt yrkesliv årligen vidareutbildas i ny teknik. Inom yrket finns flera karriärmöjligheter, allt från kundmottagare till servicemarknadschef.

Transport

Inriktningen ger kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem, transportledning och logistik och kan leda till arbete som yrkesförare. Du genomför 15 veckor APL på en arbetsplats som ger dig omfattande yrkesträning under verkliga förhållanden och av utbildade handledare.  

Karosseri och lackering

Inriktningen karosseri och lackering ger kunskaper i diagnostik och reparation av karosserier samt lackering av fordon. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare. Ubildningen ges i lärlingsform. 

Som lärling är du minst 50 procent av skoltiden ute på lärlingsföretag, där tränas du av utbildade handledare i din valda yrkesinriktning. Alla yrkeskurser gör duute på lärlingsföretag år 2 och 3. Övriga kurser läser du på skolan.  

Hos oss har du möjlighet att ta körkort

Förutom B och C-kort så erbjuder vi även CE-kortet, förutom yrkeskompetensbeviset, på transportinriktningen. Vi erbjuder även körkortsutbildning till de fordonselever som sköter sin närvaro och har gott studieresultat.

Titta in i våra lokaler vid Skavsta

Kontakta oss

Fordons- och transportprogrammet

Resultatenhetschef
Jonas Axelsson
073-773 71 43
jonas.axelsson@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Charlotte Wargclou
073-412 15 85
charlotte.wargclou@nykoping.se

 

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-24 80 80
nykopingsgymnasium@nykoping.se


Besöksadress:
General Schybergs väg 10
611 92 Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny