Två tjejer vid ett bord med dator och papper
Två killar på ett gym
Två glada personer som sitter på en cykel
Två killar och ett stormkök

Barn- och fritidsprogrammet

Du som väljer Barn- och fritidsprogrammet får en bra grund för att kunna arbeta med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogik, fritidsverksamhet samt friskvård och hälsa. Under praktiken möter du yrkeskunniga förebilder och utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare till yrken som förskollärare, fritidspedagog, personlig tränare eller aktivitetsledare.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • arbeta med människor i olika åldrar.
  • få kunskaper om ledarskap och kommunikation.
  • lära dig samarbeta och ta ansvar.
  • arbeta med verksamheter som sätter etik och människovärde i centrum.
  • få en bred yrkesutbildning med möjlighet till vidare studier.

På Barn- och fritidsprogrammet blandas teori med praktik. Under andra året får du möjlighet att arbeta på en arbetsplats under ett antal veckor (APL) och i årskurs tre finns chansen att åka utomlands och göra din praktik. Du får en yrkesexamen men kan också göra kursval i till exempel svenska och engelska som gör dig behörig att studera vidare på högskola. 

Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Programmet erbjuder tre inriktningar:

Fritid och hälsa

Inriktning mot arbete med verksamheter inom hälsa, fritid och friskvård. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis personlig tränare eller aktivitetsledare. I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

Pedagogiskt arbete

Inriktning mot arbete inom pedagogiska verksamheter med barn och ungdomar. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis barnskötare och elevassistent. I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

Socialt arbete

Inriktning mot arbete inom verksamheter där du möter människor med olika funktionsvariationer. Du får kunskaper som förbereder för arbete som personlig assistent eller som personal i daglig verksamhet och boende för människor med funktionsnedsättningar.
I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

 

Tidigare elever berättar om programmet

Frida Toft, inriktning fritid och hälsa och som idag arbetar som platschef Nordic Wellness, Nyköping.

Frida tog studenten 2015. Sedan dess har hon hunnit arbeta som receptionist, klubbansvarig och är nu platschef på Nordic Wellness Nyköping City. Här kan du läsa hela intervjun med Frida. 

Nermina Gradisic, inriktning pedagogiskt arbetet och som idag är lärarstudent.

"Jag gick på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt arbete. Efter studenten jobbade jag som barnskötare i två år. Barn- och fritidsprogrammet gav mig möjlighet att komma ut i arbetslivet.

Det jag gillade med min utbildning var att jag kunde praktisera under utbildningen. Mitt mål just nu är att bli klar med min utbildning till gymnasielärare på Linköpings Universitet."

 

Kontakta oss

Barn- och fritidsprogrammet

Ansvarig skolledare
Kriztina Lövgren
0155 - 24 80 63
kriztina.lovgren@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Felicia Zätterström
073 - 662 21 94
felicia.zatterstrom@nykoping.se

Kontakt Gripen

0155-45 72 00 (knappval 1)
nykopingsgymnasium@nykoping.se

Vi finns på Gripen, besöksadress: Svedelius väg 11.

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: