Barn- och fritidsprogrammet
Barn- och fritidsprogrammet är för dig som vill arbeta med människor med olika förutsättningar och åldrar. I din framtida roll som ledare är förmågan att lära ut och att kunna samarbeta och kommunicera viktiga egenskaper som du kan utveckla genom att lära dig om människor, ledarskap och pedagogik.
Vill du skaffa dig goda framtidsmöjligheter och i framtiden arbeta som till exempel barnskötare, förskolelärare eller som personal inom tränings- och idrottsanläggningar? Barn- och fritidsprogrammet är ett brett program som ger dig många framtida valmöjligheter.
Du som väljer Barn- och fritidsprogrammet får en bra grund för att kunna arbeta med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogik, fritidsverksamhet samt friskvård och hälsa.
I din framtida roll som ledare är förmågan att lära ut och att kunna samarbeta och kommunicera viktiga egenskaper som du kan utveckla genom att lära dig om människor, ledarskap och pedagogik.
Under praktiken möter du yrkeskunniga förebilder och utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare till yrken som förskollärare, barnskötare, personlig tränare eller aktivitetsledare.
Programmet riktar sig till dig som vill:
- arbeta med människor i olika åldrar.
- få kunskaper om ledarskap och kommunikation.
- lära dig samarbeta och ta ansvar.
- arbeta med verksamheter som sätter etik och människovärde i centrum.
- få en bred yrkesutbildning med möjlighet till vidare studier.
På Barn- och fritidsprogrammet blandas teori med praktik och du ges möjlighet att arbeta på en arbetsplats under ett antal veckor (APL). Du får en yrkesexamen men kan också göra kursval i till exempel svenska och engelska som gör dig behörig att studera vidare på högskola.
Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2.
Högskolebehörighet
Du kan få grundläggande högskolebehörighet på detta program genom att anpassa kurserna inom det individuella valet.
Programmet erbjuder två inriktningar:
Träning och friluftsliv
(Motsvarar inriktning Fritid och hälsa på Mitt Gymnasieval)
Inriktning mot arbete med verksamheter inom hälsa, fritid och friskvård. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis personlig tränare eller aktivitetsledare. Vida- reutbilda dig till fysioterapeut, idrottslärare, hälsocoach, dietist, idrottstränare, natur- eller fjällguide.
Förskola, skola och socialt arbete
(Motsvarar inriktning Pedagogiskt arbete på Mitt Gymnasieval)
Inriktning mot arbete inom pedagogiska verksamheter med barn och ungdomar och/eller inom verksamheter där du möter människor med olika funktionsvariationer. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som till exempel barnskötare eller som personal i daglig verksamhet och boende för människor med funktionsvariationer. Du kan vidareutbilda dig till lärare i förskola och skola eller fritidspedagog alternativt till socialpedagog, stödpedagog eller socionom.
Tidigare elever berättar om programmet
Nermina Gradisic, inriktning pedagogiskt arbete och som idag är lärarstudent.
"Jag gick på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt arbete. Efter studenten jobbade jag som barnskötare i två år. Barn- och fritidsprogrammet gav mig möjlighet att komma ut i arbetslivet.
Det jag gillade med min utbildning var att jag kunde praktisera under utbildningen. Mitt mål just nu är att bli klar med min utbildning till gymnasielärare på Linköpings Universitet."
Kontakta oss
Barn- och fritidsprogrammet
Resultatenhetschef
Lina Lundström Öhmark
lina.lundstrom.ohmark@nykoping.se
Studie- och yrkesvägledare
Cicci Englund Lindvall
073-662 21 94
cicci.englund.lindvall@nykoping.se
Kontakt Nyköpings gymnasium
0155-24 80 80
nykopingsgymnasium@nykoping.se
Besöksadress:
Svedelius väg 9, Nyköping