Meny

Ny i landet och vill driva företag

Är du ny i landet och vill driva företag i Sverige? Då finns det hjälp att få. 

Många som kommit till Sverige under senare år har erfarenhet av att driva företag i sitt eget hemland. För att göra det i ett nytt land behöver du först lära dig och förstå de regler som finns i Sverige för att driva företag. Det kan krävas olika tillstånd för din verksamhet som är viktiga att känna till.

Första steget - lär dig svenska och förstå reglerna

Först behöver du lära dig svenska för att kunna ha kontakt med myndigheter som Skatteverket. Det är till Skatteverket ditt företag ska redovisa moms och betala skatt på intäkterna.

Kurser i svenska och SFI hittar du på Campus Nyköping som utbildar vuxna elever i Nyköping eller på distans. Alla deras utbildningar drivs i samarbete med arbetsmarknaden. Du kan också läsa svenska språkkurser på Nyköpings Folkhögskola 

Kurs för nyanlända på NyföretagarCentrum

När du lärt dig lite svenska kan du gå en kurs för nyföretagare gratis på NyföretagarCentrum. De ordnar kurser för nyanlända som vill starta företag. Kursen hålls på lätt svenska och är anpassad för dig som är ny i landet. Du hittar mer information på NyföretagarCentrum liksom kontaktuppgifter. 

Nyköpings kommun stödjer och samverkar med NyföretagarCentrum och rekommenderar deras kurser och utbildningar. De hålls i Näringslivets hus på Nicolaiskolans gård i Nyköping.

Här finns två filmer som förklarar det du behöver tänka på:

Lätt svenska och arabiska

Somaliska

Starta som nyanländ eller asylsökande

Både nyanlända och asylsökande har rätt att starta företag i Sverige. Du räknas som nyanländ när du har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Som asylsökande behöver du ett samordningsnummer. Du ansöker om att bli godkänd för F-skatt hos Skatteverket så du kan få ett samordningsnummer. Webbplatsen verksamt.se innhåller det mesta du behöver veta om att driva företag i Sverige om du är nyanländ.

Så hittar du arbete och insatser

Det är viktigt att få ett arbete och praktik på arbetsmarknaden. Det kan vara en väg att kunna starta företaget du drömmer om. Här finns information om hur Arbetsförmedlingen jobbar med etablering av nyanlända och vilka insatser som erbjuds. 

På kommunens webbplats kan du läsa mer om integration och flyktingmottagandet.  

Kontakta oss

Näringslivsenheten

0155-24 81 50 
naringsliv@nykoping.se.

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter