Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Här hittar du information om Nyköpings föreningsliv, hur du startar en förening och vilket stöd och service du kan få. Bowla, sjung, skejta eller sy. Det finns många aktiviteter att syssla med på fritiden. Nyköpings kommun har närmare 400 föreningar och 50 000 medlemmar!
Nyköpings Arenor har startat upp ett arbete med att försöka bygga en personalpool från föreningar till olika evenemang t ex konserter, större cuper, mässor m.m. Ni som förening kan tjäna pengar genom att arbeta under etablering, genomförande eller avetablering vid evenemang i Nyköping. Arbetsuppgifter kan till exempel vara: entrévärd, områdesbevakning, bärhjälp, publikvärd, parkeringsvakt, uppbyggnadsarbeten samt efterarbeten vid evenemangsområde. Har ni frågor eller är intresserade av att hjälpa oss bygga upp personalpoolen är ni välkomna att höra av er till forening@nykoping.se
Vi gör regelbundet utskick till föreningar, med viktig allmän information om vår verksamhet. Här kan du ta del av tidigare utskick
Vi bjuder in till föreningsträffar vid ungefär tre tillfällen per år. Syftet med träffarna är främst information och dialog.
Senaste träffen var 7 oktober, ingen ny träff är bestämd för närvarande.
Coronasmittan innebär en helt ny och utmanande situation som prövar hela Nyköping. 2020 infördes ett lokalt stödpaket till föreningarna i kommunen på grund av den hårt pressade situationen i samband med Coronapandemin.
Läs mer om det på www.nykoping.se/corona/forening
På nykoping.se/corona kan du hela tiden hitta uppdaterad information om den sammanfattande lägesbilden i kommunen.
Information från Kultur- och fritidsnämnden i Nyköpings kommun.
Mycket i vår vardag har förändrats eller till och med satts på paus. Föreningslivet kan vara just den plats i mångas liv som blir den trygga, stabila punkten. Sammanhållningen och gemenskapen i föreningslivet kan också särskilt bidra till ett bättre mående för var och en.
– Att träffas eller umgås, om än med förändrade förutsättningar, kan ge energi och kraft till att orka med vardagen när det svajar säger Karina Josevski, ordförande Kultur- och fritidsnämnden (på bilden).
– Din förening behöver dig nu och Nyköpings medborgare behöver föreningslivet i dessa tider för ökad trygghet och stärka sammanhållningen i vårt samhälle fortsätter Karina.
Våga fundera på hur ni kan ha er verksamhet på ett nytt sätt. Kan ni ta hjälp av teknik för att mötas? Kan ni träffas utomhus i större utsträckning?
Det innebär att staten ska säkerställa barnens rättigheter. Det gäller framför allt olika statliga myndigheter, kommuner och regioner.
En ideell förening har inga juridiska skyldigheter att följa lagen, men däremot moraliska skyldigheter.
Riksidrottsförbundet har skrivit in i stadgarna att de ska följa barnkonventionen och då gäller det för föreningar som är anslutna till Riksidrottförbundet. Ett statligt bidrag kan sätta villkor att man jobbar efter lagen och då måste man göra det för att kunna ta emot bidraget.
Läs mer om barnkonventionen hos Barnombudsmannen. Använd gärna Riksidrottsförbundets material om trygga idrottsmiljöer och barnens spelregler för diskussion och arbetsmaterial. Här finns mycket att hämta oavsett om ni sysslar med idrott eller inte. Hur ser det ut i er förening?
Nyköpings kommun kräver att alla föreningar som har bidrag har en kvalitetssäkring. Se över den varje år t ex vid årsmötet och titta på den ur ett barnrättsperspektiv. Läs mer om kommunens krav på kvalitetssäkring.
På sidan hitta en förening kan du klicka dig till föreningsregistret och där söka efter föreningar.
Föreningskonsulent
Annika Malmström
0155-45 74 36
annika.malmstrom@nykoping.se
Sofia Jansson
0155-45 74 33
sofia.jansson@nykoping.se