Eldning
Sedan 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning som berör reglerna kring eldning av trädgårdsavfall. Se vad som gäller i din kommun. Räddningstjänstens råd är alltid att inte elda på egen tomt. Kör istället iväg allt avfall till kommunens återvinningscentraler.
Sedan 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning som bland annat berör reglerna kring eldning av trädgårdsavfall. Enligt lagstiftningen ska trädgårdsavfall sorteras ut och materialåtervinning ska prioriteras. Vänd dig till din kommuns webbplats för att se vad som gäller för dig.
Ansökan om dispens för valborgsmässoeld
Enligt den nya lagstiftningen kan du behöva ansöka om dispens hos din kommun om du ska anordna ett offentligt firande med eldning av trädgårdsavfall, till exempel en valborgsmässoeld. Vänd dig till din kommuns webbplats för att se vad som gäller för dig.
Tänk på att du även behöver ansöka om tillstånd för valborgsmässoeld hos polisen.
Läs våra råd om valborgsmässoeldar.
Elda och grilla i skog och mark
Var alltid försiktig när du hanterar eld, både om du är i skog och mark eller hemma på tomten, oavsett om du lagar mat på campingkök, grillar vid en fast iordningsställd eldplats, på grillen hemma eller om du röker. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skog och mark. Läs mer på msb.se om vad som är viktigt att tänka på.
Vad gäller i den kommun du vistas i?
Vilka perioder och i vilka områden det är tillåter att elda skiljer sig från kommun till kommun. Tänk på att det också kan råda eldningsförbud. Gå därför in på kommunens webbplats för att se vad som gäller. Du ser även på startsidan för skrtj.se om det är eldningsförbud. Du kan också använda appen Brandrisk ute för att se vad som gäller.
- Nyköping - det framgår på Nyköpings kommuns samt Sörmlandskustens räddningstjänts startsida om det råder eldningsförbud
- Oxelösund
- Gnesta
- Trosa
Frågor och svar om eldningsförbud
Läs frågor och svar om eldningsförbud.
Godkänner räddningstjänsten eldning?
Räddningstjänsten godkänner ingen eldning. Eldning sker alltid på egen risk. Du ansvarar för eldningen och dess eventuella konsekvenser ända till dess att glöden har svalnat.
Trots att räddningstjänsten inte godkänner några eldningar kan du ändå ringa 08-721 22 00 och informera om att du kommer att elda. På så sätt vet vi att det pågår en eldning om någon skulle ringa till SOS Alarm för att man ser rök eller lågor.
Tänk på detta innan du eldar
- Du eldar alltid på egen risk.
- Det är du själv som ansvarar för eldningen och eventuella konsekvenser till dess att glöden har svalnat.
Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.
Checklista innan du påbörjar din eldning
Före
- Kolla upp om det råder eldningsförbud eller avrådan från eldning!
- Kolla brandriskprognosen och brandriskkartor eller ladda ner appen BRANDRSIK UTE. Appen finns på App Store eller Google Play.
- Kolla upp väderförhållandena på www.smhi.se. Du får inte elda vid kraftig vind, det vill säga då det blåser 8 m/s eller mer.
- Eldning får inte ske om röken kan störa grannar.
- Eldning får inte ske efter det blivit mörkt.
Under
- Lämna aldrig elden obevakad.
- Ha släckutrustning, såsom vattenslang, nära tillhands.
- Ha ett säkerhetsavstånd på minst 50 meter mellan eldningsplatsen och objekt såsom byggnader, skog och brännbart material (gäller vid mindre brasor).
- Brasan får inte vara mer än 3x1 meter.
Efter
- Släck eller bevaka branden till dess att glöden svalnat.
Kontakta oss
Sörmlandskustens räddningstjänst
Anmälan om eldning
08-721 22 00
Övriga ärenden
0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se