Insatsplaner
En insatsplan kan förhindra eller begränsa konsekvenserna av en olycka eller brand. Den underlättar för räddningstjänsten att hitta rätt, kunna ta bättre beslut och göra bättre riskbedömningar vilket leder till säkrare och effektivare insatser.
Utöver det kan insatsplanen innehålla information om värdefull egendom som underlättar vid restvärdesräddning och kan minska kostnaderna vid en brand.
Vem upprättar en insatsplan?
En insatsplan innehåller ritningar och viktig information om objektet/anläggningen. Det medför att den som upprättar en insatsplan behöver ha stor kunskap om det berörda objektet. Det är därför verksamheten själva som måste upprätta en insatsplan samt hålla den uppdaterad, men räddningstjänsten finns behjälplig för frågor. Vi rekommenderar att man följer mallen och handledningen från Brandskyddsföreningen. Det bidrar till att alla insatsplaner följer samma upplägg vilket gör det lättare att använda. Handledningen innehåller bra råd och riktlinjer för upplägg och utformning av insatsplanen, allt för att göra den så tydlig som möjligt.
Vad är nyttan med en insatsplan?
Utöver att en insatsplan kan vara kritisk under en insats för räddningstjänsten så har även verksamheten stor nytta av den. Vid upprättande av en insatsplan kan verksamheten få en ökad medvetenhet om det befintliga brandskyddet, risker i verksamheten och eventuella brister. Insatsplanen kan användas av verksamheten internt för att utbilda eller öva.
Vilka behöver en insatsplan?
En insatsplan är särskilt viktigt för större och mer komplexa objekt för att räddningstjänsten ska kunna genomföra en effektiv insats. Exempel på sådana objekt är:
- Farliga verksamheter enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap. 4 §
- Objekt där det finns betydande risker för räddningstjänstens personal (exempelvis siloanläggningar, värmeverk, undermarksanläggningar, solcellsanläggningar mm.)
- Komplexa objekt och byggnader som kan vara svåra att utrymma (exempelvis tunnlar, köpcentrum, sjukhus, anstalter mm.)
- Kulturarv (exempelvis byggnader med kulturhistoriska värden, kyrkor, museer, arkiv mm.)
- Objekt där miljön kan påverkas allvarligt vid en brand eller olycka (exempelvis industrier, återvinningscentraler, avfallsanläggningar mm.)
- Objekt med samhällsviktig verksamhet eller kritisk infrastruktur (exempelvis hamnar, tågstationer, flygplatser, broar, el-, vatten- och värmeförsörjning mm.)
Vad ska en insatsplan innehålla?
Desto större och mer komplex anläggningen är desto mer innehåll behövs i insatsplanen. Följande delar ska finnas med i en insatsplan (detaljerad information finns i Brandskyddsföreningens handledning):
- Information om byggnader, brandskydd, verksamheten, kontaktuppgifter samt specifika risker på objektet.
- Ritningar och bilder med insatsinformation
- Information om hur brandtekniska installationer samt skyddssystem fungerar och hur de ska hanteras.
- Objektsspecifika typhändelser/scenarier, om sådana finns.
Hur ska en insatsplan hanteras?
Insatsplanen utformas för enkelsidig utskrift i A3-format och sätts in i skyddande pärm med transparent framsida. Insatsplanen ska vara skyddad mot väta och slitage. Två fysiska exemplar ska finnas på objektet och placeras ut strategiskt för att vara lättåtkomliga för räddningstjänsten, förslagsvis vid centralapparaten för automatlarm om sådant finns. Insatsplanen ska också digitalt skickas till räddningstjänsten i PDF-format för att kunna användas i våra digitala system vid insats.
Kontakt
Vid frågor, för att skicka in en färdig insatsplan eller för att uppdatera en befintlig insatsplan kan ni kontakta oss på raddningstjansten@nykoping.se
Vad säger lagen?
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap. 2 § tar upp följande:
Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Att upprätta en insatsplan kan i vissa fall bedömas som en skälig åtgärd för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Skäligheten beslutas i samråd med räddningstjänsten.