Hoppa till innehåll
En elev sitter i en datasal
En elev med ett mikroskåp
Två elever testar en elkoppling
Två elever tittar på två dataskärmar
Två elever arbetar med en borrmaskin

Teknikprogrammet

På Teknikprogrammet får du en högskoleförberedande utbildning som ger dig förutsättningar att studera och arbeta såväl nationellt som internationellt. Vi arbetar i helt nya lokaler, både teoretiskt och praktiskt, med modern teknik och utrustning i framkant. Programmet har två inriktningar och efter utbildningen kan du läsa vidare till gymnasieingenjör, högskoleingenjör eller civilingenjör. Behovet av olika ingenjörer är nu och i framtiden väldigt stort.

På Teknikprogrammet erbjuder vi dig en pedagogisk variation och mångfald. Vår strävan är att arbeta projektinriktat där du som elev är med i processen från att lägga upp projekten till att genomföra dem och presentera dina resultat.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • ha en studieförberedande utbildning med en teknisk profil med många möjligheter
  • studera vidare till till exempel högskoleingenjör eller civilingenjör
  • ha möjligheter till många framtida yrkesval, som till exempel tekniker, programmerare, systemutvecklare, projektledare, formgivare, produktionstekniker, konstruktör, tekniskt säljstöd, arkitekt, teknisk specialist, forskare, lärare/utbildare, processtekniker, datatekniker och mycket mer.

Vi erbjuder dig att utveckla teknik utgående från människors behov och du kan fördjupa dig inom flera ämnesområden, så som webbteknik, nätverksteknik, produktutveckling, digital 3D och design. Vi jobbar även med att ge dig insikter i företagandets villkor och du får möjlighet att utveckla dina kreativa sidor genom Ung Företagsverksamhet. 

Ung företagsamhet

Teknikprogrammet har under åren haft flera framgångsrika UF-företag:

  • 2021. JOCE UF, med Ossian Fiander och Jesper Johansson, tillverkar kamerautrustning till ett konkurrenskraftigt pris för den entusiastiska fotografen som filmar på en avancerad nivå. JOCE UF representerade Södermanland på Alumninästet Grand Finale, efter att ha vunnit det regionala alumninästet, och vann där pris för bästa pitch. Här kan du se en film från finalen.

Ossian Fiander och Jesper Johansson

 

Firarbild Designer Lights UF 2020.jpg

Elis Lindström, Izac Granander och Waldemar Samuelsson

  • 2019 vann eleverna Olle och Isak första pris i samma kategori, Årets Hantverk på UF-mässan i Katrineholm 23 mars. Film om Olle och Isak och deras UF-företag - Easy Light UF. 

  • 2015. Wapa DesignUF från 2015 är ytterligare ett exempel på ett innovativt UF-företag på Teknikprogrammet. De lyckades genom digitala processer sälja sina välproducerade väggklockor genom sportbilstillverkaren Koenigseggs egen websida, vilket UF-företaget fick enorm uppmärksamhet för. Det som sticker ut extra med Wapa Design och som är viktiga kombinationer för framgång inom Ung Företagsamhet, är en bra idé ihop med bra utrustning samt bra exponering, i det här fallet Koenigsegg. Här kan du titta på Wapas egen processfilm.

Andreas_och_Pierre Wapa Design 2020.jpg

Andreas Åkesson och Wigardt, Wapa Design. 

Läs också gärna mer om Ung Företagsamhet på ungforetagsamhet.se.

Michael Arpnäs och Magnus Larsson, lärare på Teknikprogrammet på Nyöpings gymnasium utsågs till "Årets UF-lärare 2021.”

Vi har välutrustade lokaler för både laborativ verksamhet, praktiskt hantverk och digital kreativitet. Du får tillgång till datalabbsal, 3D-CAD-sal med modernt 3D-labb och egen dator.

Programmet har två inriktningar:

Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Informations- och medieteknik

På inriktningen är datorteknik och digital kommunikation i fokus och du får kunskaper om datorer, operativsystem, datorkommunikation, nätverksteknik, programmering och webbdesign

Vilka ämnen läser jag på inriktning Informations- och medieteknik? Läs mer på poängplanen för läsåret 21/22

Design och produktutveckling

På denna inriktning får du lära dig hur estetik, arbetsmiljö och miljökrav samverkar i design och produktion. Samtidigt får du kunskaper i tekniskt konstruktionsarbete och företagande genom vårt samarbete med Ung Företagsamhet (UF).

Designinriktningen har det allra senaste inom olika 3D-metoder från Photoshop och 3D-CAD till CNC-teknik, laserskärning, roterande gravyr samt flertalet 3D-printers på skolan. Utöver detta samarbetar vi med de bästa printföretagen i Sverige som också erbjuder oss 3D-scanning.

Vilka ämnen läser jag på inriktning Design och produktutveckling? Läs mer på poängplanen för läsåret 21/22

Tidigare elever berättar om programmet

Andreas Åkesson, inriktning design och kanotist.

"Tiden med Wapa Design blev starten på min resa som entreprenör och något som har förändrat mitt liv sen dess.
Efter studenten har jag testat mig fram och varit involverad i flera roliga projekt och roller. Från ansvarig konstruktör inom eventbranshcen till att utveckla och marknadföra en trehjulig elbil hos en startup.
3 år efter studenten bestämde jag mig för att börja studera på utvecklingsingenjörsprogrammet i Halmstad. Här lär jag mig grunderna som ingenjör inkluderat produktutveckling och innovation kombinerat med projektledning och affärsutveckling."

Läs hela intervjun med Anderas här. 

Alexander Tasevski, inriktning design och som idag arbetar som konstruktör på Scania. 

"Jag har alltid gillat att ha en ide och sedan kunna förverkliga den iden. Det kan vara allt från att fixa iordning en gammal cykel till att lösa ett problem som stör mig i vardagen. Detta gjorde att jag ville gå någonting med teknisk inriktning. För mig var det även ett krav att det var studieförberedande för att kunna plugga vidare senare."

Läs läsa hela intervjun med Alexander.

Kontakta oss

Teknikprogrammet

Resultatenhetschef
Björn Löfstedt
0155-24 81 03
bjorn.lofstedt@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Charlotte Wargclou
073-412 15 85
charlotte.wargclou@nykoping.se

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-45 72 00
nykopingsgymnasium@nykoping.se

 

Besöksadress:
Svedelius väg 9, NyköpingKontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: