Meny
En elev sitter i en datasal
En elev med ett mikroskåp
Två elever testar en elkoppling
Två elever tittar på två dataskärmar
Två elever arbetar med en borrmaskin

Teknikprogrammet

På Teknikprogrammet får du en högskoleförberedande utbildning som ger dig förutsättningar att studera och arbeta såväl nationellt som internationellt. Vi arbetar i helt nya lokaler, både teoretiskt och praktiskt, med modern teknik och utrustning i framkant. Programmet har två inriktningar och efter utbildningen kan du läsa vidare till gymnasieingenjör, högskoleingenjör eller civilingenjör. Behovet av olika ingenjörer är nu och i framtiden väldigt stort.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • ha en studieförberedande utbildning med en teknisk profil med många möjligheter
  • studera vidare till till exempel högskoleingenjör eller civilingenjör
  • ha möjligheter till många framtida yrkesval, som till exempel tekniker, programmerare, systemutvecklare, projektledare, formgivare, produktionstekniker, konstruktör, tekniskt säljstöd, arkitekt, teknisk specialist, forskare, lärare/utbildare, processtekniker, datatekniker och mycket mer.

Teknikprogrammet erbjuder vi dig en pedagogisk variation och mångfald. Vår strävan är att arbeta projektinriktat där du som elev är med i processen från att lägga upp projekten till att genomföra dem och presentera dina resultat.

Vi erbjuder dig att utveckla teknik utgående från människors behov och du kan fördjupa dig inom flera ämnesområden, så som webbteknik, nätverksteknik, produktutveckling, digital 3D och design. Vi jobbar även med att ge dig insikter i företagandets villkor och du får möjlighet att utveckla dina kreativa sidor genom Ung Företagsverksamhet. 

Vi har välutrustade lokaler för både laborativ verksamhet, praktiskt hantverk och digital kreativitet. Du får tillgång till datalabbsal, 3D-CAD-sal med modernt 3D-labb och egen dator.

Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Programmet har två inriktningar:

Informations- och medieteknik

På inriktningen är datorteknik och digital kommunikation i fokus och du får kunskaper om datorer, operativsystem, datorkommunikation, nätverksteknik, programmering och webbdesign

På programbladet för inriktning Information och medieteknik kan du se poängplanen för läsåret 20/21

Design och produktutveckling

På denna inriktning får du lära dig hur estetik, arbetsmiljö och miljökrav samverkar i design och produktion. Samtidigt får du kunskaper i tekniskt konstruktionsarbete och företagande genom vårt samarbete med Ung Företagsamhet (UF).

På programbladet för inriktning Design- och produktutveckling kan du se poängplanen för läsåret 20/21

Tidigare elever berättar om programmet

Alexander Tasevski, inriktning design och som idag arbetar som konstruktör på Scania. 

"Jag har alltid gillat att ha en ide och sedan kunna förverkliga den iden. Det kan vara allt från att fixa iordning en gammal cykel till att lösa ett problem som stör mig i vardagen. Detta gjorde att jag ville gå någonting med teknisk inriktning. För mig var det även ett krav att det var studieförberedande för att kunna plugga vidare senare."

Läs läsa hela intervjun med Alexander.

Kontakta oss

Teknikprogrammet

Resultatenhetschef TE
Björn Löfstedt
0155-24 81 03
bjorn.lofstedt@nykoping.se


Studie- och yrkesvägledare åk 1
Åsa Söderlund
073-149 35 90
asa.soderlund@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare åk 2 & 3
Felicia Zätterström
073-662 21 94
felicia.zatterstrom@nykoping.se

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-45 72 00
nykopingsgymnasium@nykoping.se

 

Besöksadress:
Svedelius väg 9, NyköpingKontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: