Meny

Kreativitet och samverkan

Estetiska programmet på Nyköpings gymnasium är ett högskoleförberedande program med inriktningen musik. Eleverna läser samma baskurser som samhällsvetare och de får även undervisning i instrument eller sång. I programmet ingår att ansvara för och producera en konsert och en musikal, vilket sker i åk 2 respektive åk 3.

För att börja på Estetiska programmet krävs inga förkunskaper i musik, sång och dans. Under programmets gång läser eleverna till exempel svenska, historia och samhällskunskap. Utöver det arbetar eleverna med att lära sig spela instrument, läsa noter, stå på en scen eller att sjunga.

I trean kan eleverna själva skräddarsy sin utbildning med hjälp av valbara kurser. Då kan de få en utbildning som är inriktad antingen mer mot det samhällsvetenskapliga eller estetiska hållet. Det är vanligt att elever på Estetiska programmet blir tilldelade stipendier när de tar studenten. 

Elvira, Josefin, Frida och Alva går alla årskurs tre och tar studenten i juni. 

- Jag tycker att åren på estetprogrammet har varit lärorika och framförallt roliga. Just nu har vi fullt upp med musikalen som har premiär 2 juni, säger Josefin. Alla vi fyra är med i marknadsföringsgruppen. 

För att arbetet med musikalen ska rulla på, är alla elever indelade i olika grupper med varsitt ansvarsområde. Tanken är att eleverna ska få lära sig projektledning genom arbetet med musikalen. Om till exempel originalmusikalen är på ett annat språk får eleverna själva översätta den, sköta marknadsföring, hitta sponsorer och städa lokalerna efter repetitionerna. 

Eleverna får insyn i hur projekt kan startas och drivas och det är även en övning i samarbete eftersom alla är beroende av varandras insatser. För att hinna med både skolarbete och diverse projekt, måste eleverna på Estetiska programmet ligga lite före alla andra. Det innebär mycket eget ansvar och att hålla uppe studiemotivationen genom alla tre år. Det är dock inget problem, menar tjejerna.

- Vi gör så roliga saker vilket gör att man orkar med skolarbetet, säger Alva. Mycket handlar om att samarbeta och hjälpa varandra.