Hoppa till innehåll

Therese följde sin dröm att bli lärare

Therese tog studenten 2012 efter 3 år på Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning ekonomi (ja, på den tiden var det så). Läs om vad hon arbetar med nu och hur hon tänkte inför sitt gymnasieval.

Varför valde du Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning ekonomi?

Jag skulle egentligen bli jurist eller ekonom, men när jag träffade min nuvarande man tog livet en annan riktning.

Vad var bäst och roligast med det program och den inriktning du gick?

Det roligaste med att gå samhällsprogrammet inriktat på ekonomi var att få så mycket bra kunskaper kring att kunna hantera pengar och kunskap om samhällsfunktionerna. Sedan att jag fick så himla mycket gratis bara genom att gå just en ekonomilinje, det vill säga att jobbmöjligheterna blev bredare. Politik är jag ju intresserad av också, därför blev också samhällskunskapen ett roligt ämne.

Vad gör du just nu?

För tillfället studerar jag till ämneslärare mot gymnasiet med historia som huvudämne och förhoppningsvis religion som andra ämne.

Valet att bli lärare har inte alltid varit glasklart för mig, jag har även provat på högskolestudier inom webbutveckling, tagit ett sabbatsår och sen hittat tillbaka till min gamla dröm att bli lärare.

Redan i lågstadiet hade vi fått skriva vad vi ville bli när vi blev stora och jag hade då fyllt i att jag ville bli lärare. Min mamma som gick bort när jag var 13 var också lärare och en oerhörd inspirationskälla till mig. Så det kändes självklart att gå i hennes fotspår. En liten kantig väg blev det, men nu är jag inne på min 4:e termin av 10 och det känns fantastiskt!

Vad har du tagit med dig från gymnasiet?

Framförallt har jag tagit med mig kunskaper för livet om viktiga funktioner för vårt samhälle.

Jag vill tro någonstans att även om jag inte har tagit med mig supermycket från varje enskilt ämne eller har en karriär inom just den inriktningen, så skulle jag absolut inte ha valt annorlunda eftersom mitt val istället har gett mig en bred bas med det viktigaste från varje ämne som jag använder mig av i mitt vardagliga liv.

Att ha kunskap om hur ekonomi fungerar är oerhört viktigt för att kunna styra och påverka sin egen situation och för att få förståelse för hur andra människor påverkas globalt av världsekonomin. Vi lever i en allt mer globaliserad värld vilket gör det ännu viktigare att ha koll på ekonomi och politiska strömningar som påverkar samhällsklimatet.

Vad gör du om 5 år?

Om 5 år hoppas jag att jag har en fast anställning som ämneslärare inom mina ämnen. Jag hoppas också att jag och min man ska ha i alla fall ett litet smått i familjen.

Förhoppningsvis läser jag också lite extra kurser för att kunna få ihop till en kandidatexamen som historiker. Så kort och gott hoppas jag på ett familjeliv om 5 år med en trygg ekonomi och fortsatta studier.

Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet här!

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: