Hoppa till innehåll

Alexander förverkligar idé till produkt

Alexander Tasevski är 25 år och gick Teknikprogrammet med inriktning design. Idag arbetar han som konstruktör på Scania. Läs om hur han tänkte när han valde till gymnasiet och vad han tyckte var roligast med sitt program.

Varför valde du Teknikprogrammet – och din inriktning?

Jag har alltid gillat att ha en idé och sedan kunna förverkliga den idén. ”Från ide till färdig produkt”. Det kan vara allt från att fixa iordning en gammal cykel till att lösa ett problem som stör mig i vardagen.

Detta gjorde att jag ville gå någonting med teknisk inriktning. För mig var det även ett krav att det var studieförberedande för att kunna plugga vidare senare.

Vad var roligast på ditt program?

Roligast var helt klart alla de olika designkurser vi hade. Vi var mycket i verkstaden och fick skapa våra idéer. Detta var en stor fördel när jag sedan pluggade vidare i form av verkstadsvana. Likaså var CADen (Solidworks) en stor fördel.

Vad gör du nu?

Direkt efter studenten valde jag att plugga vidare. Jag pluggade 5 år till civilingenjör inom produkt- och processutveckling. Första året drog jag stor nytta av mina kunskaper inom 3d cad och verkstadsvana. När jag väl pluggat klart hade jag tre jobberbjudanden och valde då att börja på SCANIA.

Jag jobbar på SCANIA som konstruktör - ledningsnät och chassi. I grova drag handlar det om att se till att alla komponenter på en lastbil får den elen de behöver. Detta genom att säkerställa en bra väg för kablar och fästen som skyddar det. Detta gör jag genom att använda CAD-program (CATIA) och att vara nere i produktion och se verkliga lastbilar.

Vad har du tagit med dig från din tid på gymnasiet?

Framförallt mina vänner ifrån TE08a. Trots att det gått ett tag sedan jag tog studenten så är vi samma kompisgäng som umgås.

Vad gör du om 5 år?

Haha, ingen aning.

Läs mer om Teknikprogrammet här!

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: