Meny

Stipendium

Här är vinnarna i kultur, idrott och årets eldsjäl.

 

Årets idrottsprestation – Anna Freskgård, fälttävlan

Tystbergaryttaren har trotsat skador och motgångar och har nu kvalat in två hästalternativ till OS i Tokyo. Anna Freskgård hade redan hästen Techno OS-kvalad i den tuffa fälttävlandisciplinen och kvalade under början av 2020 även in Fly Away efter tävlingar i Portugal. Därmed är Freskgård högaktuell för det svenska fälttävlanlaget som har ordnat en kvotplats till OS i sommar.

 

 

Kulturstipendium – Håkan Groop

Håkan är en fantastisk konstnär och energisk motor i Nyköpings kulturliv. Han arrangerar utställningar, illustrerar och skriver böcker som lyfter Nyköping som stad. Många Nyköpingsbor går också Håkans målarkurser. Håkan är en konstnär och författare som ständigt finner nya vägar och inspirerar många att följa efter. Håkan är en av idéskaparna bakom Kulturstråket och LitterArt.

 

 

Eldsjälar i föreningslivet – Maiwy Schultz 

Maiwy har ägnat stor del av sitt liv på Nyköpings föreningsliv. Som ordförande i föreningen Företagsam Nora lyfte och stärkte hon på ett fantastiskt sätt kvinnors företagande. Maiwy är även aktiv i Zonta, en internationell organisation som bland annat arbetar med att stoppa könsbaserat våld och barnäktenskap. Från 2018 är hon ordförande i Nyköping Tillsammans i fighten mot cancer. Maiwy visar på stort engagemang i uppdragen hon är involverad i, sprider entusiasm och glädje till alla hon kommer i kontakt med.

 

 

Eldsjälar i föreningslivet – Kjell Larsson (postumt)

Kjell var Stigtomta IF:s enskilt största eldsjäl och hjälte. För föreningen var Kjell en monumental del under många år. Han ordnade eventjobb åt föreningen och ansvarade för det hårda arbetet med att hålla fotbollsplaner och anläggningen i bra skick. Dessutom var Kjell tränare och ledare i både ungdomslag och seniorlag. Han var en förebild för hur man osjälviskt delar med sig av sin tid, kunskap och engagemang för allas bästa. Kjell var Mr Stigtomta IF. Kjell gick tragiskt bort strax innan jul 2020, för att hedra hans minne startas en minnesfond vilken ska stötta barn- och ungdomsverksamheten.

 

Uppmuntringsstipendier kultur – Katarina Statheus

Katarina (Nina) kastar sig modigt ut som författare och förverkligar sina drömmar. Hon debuterade 2019 och uppmuntrar barn till läsning med sitt författarskap. Ninas barnböcker har ett alldeles eget språk som tilltalar de små och lockar till fantasi. Hon har som barnboksförfattare på ett litet förlag lyckas ta sig igenom bruset och skriver redan på sin tredje barnbok. Dessutom komponerar Nina musik med innehåll från hennes egna böcker.

 

 

Uppmuntringsstipendier kultur – Filip Sager

Filip Sager går på Musikerlinjen vid Nyköpings folkhögskola med sång som huvudinstrument. Under de senaste åren har han utvecklats enormt som sångare. Han har haft offentliga och privata spelningar samt anlitats som solosångare i kyrkliga sammanhang. Med ett brett röstomfång och sin behärskning av flera olika musikgenrer beundras han ofta för sin känsla och utstrålning när han uppträder.

 

 

Näsby BK´s fotbollsstipendium – Wilma Grenryd

En backtalang som vet vad hon vill med fotbollen. Wilma Grenryd har verkligen stuckit ut med sitt backspel i Nyköpings BIS duktiga F17-lag. Hon har uppmärksammats på flera landslagssamlingar under ledning av Pia Sundhage. Efter säsongen fick Wilma chansen att provspela i Linköpings organisation och har tagit en plats i Linköping/Kenty F19-lag.

 

 

Gert Fredriksson stipendiet – Dennis Kernen

Dennis Kernen som tävlar för Nyköpings Kanotklubb tilldelas Gert Fredriksson stipendiet. Under året har han tagit sig in i det nationella toppskiktet och visat hög klass även internationellt. Dennis utmanade toppen ordentligt när han tog ett antal pallplatser under Svenska Mästerskapen. Han vann bland annat K1 500m seniorklass på SM. Det ger ett hopp om en olympisk karriär i framtiden.

Dennis paddlar kanot

 

 

 

Har du frågor? 

Kontakta Lisa Ahrenberg, tfn 0155-45 74 66 eller skicka e-post: lisa.ahrenberg@nykoping.se

 

 

Stipendier

Stipendier

Varje år bjuds alla in att nominera personer som du tycker borde få kulturpris, idrottspris eller pris för engagemang i föreningar utöver det vanliga under året. Nomineringstiden för år 2020 är nu avslutad. 

Nyköpings kommun, i samarbete med Södermanlands Nyheter, kommer att dela ut stipendier och priser till lokala förmågor som under 2020 gjort avtryck inom kultur, idrott och föreningsliv. 

Drygt 100 000 kronor kommer att delas ut i följande stipendier och priser:

• Årets idrottsprestation. 
Vi delar ut ett stipendium för en prestation utöver det vanliga.

• Kulturstipendium. 
Till personer som utmärkt sig i Nyköpings kulturliv under en längre tid.

• Uppmuntringsstipendier. 
Till personer med ambition att utvecklas i någon kulturell verksamhet.

• Eldsjälar i föreningslivet. 
För eldsjälar i föreningar som är verksamma i Nyköping.

Personer du kan nominera ska ha anknytning och vara eller har varit verksamma i Nyköping. Läs kriterierna* för vem du kan nominera längre ner. Juryn består av Kultur- och fritidsnämnden. Nomineringstiden avslutades 15 januari.

Tidigare vinnare

Vinnare

2019

Kultur – Göran Hedin
Kultur uppmuntran – Miranda Viberg och Julius Hjalmarsson
Eldsjälar – Magnus Karlsson och Tine Eklund Blick
Idrottsprestation – Rebecka Gustafsson Lönnroth och Cheer Legacy
Näsby BKs Fotbollsstipendium – Gabriel Sandberg
Gert Fredriksson stipendiet – Pär Lindén och Anders Andersson

2018

Kultur – Lars Borg
Kultur uppmuntran – Love Rasmussen, Emelie Sandberg
Eldsjälar – Lena Karlsson, Jan-Erik Johansson
Idrottsprestation – Cheer Legacy Goldenjays, Rebecka Gustafsson Lönnroth
Näsby BKs fotbollsstipendium – Emma Holm
Gert Fredriksson stipendiet - Rebecka Gustafsson Lönnroth

2017

Kultur – Eva Andersson
Kultur uppmuntran – Anna Björn, Tova Li Hake
Eldsjälar – Monica Bengtsson, Sven Eriksson
Idrott - Björn Jansson, Kanotklubben SM laget
Näsby BKs Fotbollsstipendium - Lisa Flisell
Gert Fredriksson – Erik Andersson

2016

Kultur – Kenneth Bodin
Kultur uppmuntran – Eric Carlfjord, Hampus Persson
Eldsjälar – Sofia Eriksson, Gunnar Vieweg
Idrott – Erik Holmer, Mockingjays, Cheer Legacys seniorlag
Näsby BKs Fotbollsstipendium – Maja Björklund
Gert Fredriksson stipendiet – Anton Andersson, Alva Johansen

2015

Kultur – Anne Holmer
Kultur uppmuntran – Oscar Olsén, Enisa Bajric
Eldsjälar – Ingrid Carlsson Wallin, Åke Gustavsson
Idrott – Erik Skoglund, Gripen HC
Näsby BKs fotbollsstipendium – Alige Barrow
Gert Fredriksson delades inte ut i det här sammanhanget då

Stipendierna delas ut av Kultur- och fritidsnämnden i samarbete med Södermanlands Nyheter.

 

Kriterier

Kriterier

Kriterier

Årets idrottsprestation
För att kunna komma ifråga för stipendiet ska mottagarna verka, eller ha verkat, inom en förening som formellt är berättigad till föreningsstöd enligt kommunens regler.

Eldsjälar i föreningslivet
Mottagarna av stipendierna ska vara födda eller bosatta i Nyköpings kommun. Personerna ska verka, eller ha verkat, inom förening som är bidragsberättigad i enlighet med KFN:s riktlinjer för föreningsbidrag.

Kultur och uppmuntran kultur
Kulturstipendier kan tilldelas enskilda personer, grupper eller juridiska personer. Mottagare av kulturstipendium ska vara född eller bosatt i Nyköpings kommun, eller på annat sätt ha anknytning till kommunen. Om det rör juridisk person så ska den ha sitt säte i kommunen