Hastighetsgränser
Vi ändrar hastighetsgränser i Nyköpings tätort för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten. Efter en översyn av alla hastigheter i staden genomförs nu förändringarna successivt.
När varje gata får rätt hastighet utifrån förutsättningar och funktion uppnås ökad trafiksäkerhet, bättre framkomlighet och jämnare trafikflöde. De nya hastigheterna 30, 40 och 60 kilometer i timmen ersätter dagens 30, 50 och 70 kilometer i timmen.
Från 2022 till 2024 anpassades hastigheterna till 30, 40 och 60 kilometer i timmen i de mindre tätorterna i Nyköpings kommun. Under 2025 genomför kommunen motsvarande anpassning i Nyköpings tätort successivt.
Hastigheterna både sänks och höjs
Metoden som vi har använt heter ”Rätt fart i staden”. Den har tagits fram av Trafikverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Metoden är ett stöd för landets kommuner i deras arbete med att införa nya hastighetsgränser. Syftet är att kommunerna ska göra likartade bedömningar.
Utredningsarbetet visar att det redan idag finns en god balans i reglerade hastigheter. Därför är det endast ett fåtal sträckor som får en ny hastighetsgräns. Hastigheterna bygger på en helhetssyn, där balansen mellan de olika hastigheterna ska upplevas som logiska för dig som trafikant. På vissa gator sänker vi och på andra höjer vi hastigheten. Det är gatans förutsättningar och funktion som avgör vad som lämpar sig just där.
I samband med att vi ändrar hastigheterna gör vi också vissa trafiksäkerhetsåtgärder som ska hjälpa dig som trafikant att uppfatta och följa den nya hastigheten.
På kartan nedan ser du vilka sträckor som ändras till vilken hastighet
Rätt hastighet på rätt gata
Vilken hastighet en gata får beror på gatans förutsättningar och funktion.
30 kilometer i timmen
Gator som ingår i lokalnätet med ingen eller låg andel genomfartstrafik och där oskyddade trafikanter prioriteras, till exempel vid grundskolor.
- Stockholmsvägen mellan Ö. Rundgatan-Stenbrovägen
40 kilometer i timmen
Gator i industri- och verksamhetsområden, huvudgator och gator som har en uppsamlande funktion, det vill säga gator som kopplar ihop lokalgator och huvudgator. För gator som ingår i stadsbussarnas kollektivtrafiknät innebär en hastighetsgräns på 40 kilometer i timmen en god framkomlighet.
- Kockängsvägen mellan Runtunavägen-Grandelius väg
- Stenbocksvägen
- Brandkärrsvägen
- Stenbrovägen mellan Brandkärrsvägen-Mariebergsvägen
- Svärtavägen mellan Lennings väg-Ekensbergs friluftsområde (klubbstugan)
- Stockholmsvägen mellan Brandkärrsvägen-Ortvägen
- Östra Rundgatan från Stockholmsvägen och 300 meter österut
- Brunnsgatan mellan Blommenhovsvägen-Länsmansvägen
- Norrköpingsvägen
- Gamla Oxelösundsvägen mellan Norrköpingsvägen-Idbäcksvägen
- Idbäckvägen mellan Gamla Oxelösundsvägen-Stenbärsvägen
- Stenbärsvägen
- Trosavägen mellan Lennings väg-Ängstugevägen
- Ängstugevägen mellan Trosavägen-Idrottsvägen
- Brandholmsvägen mellan Idrottsvägen-Pontongatan
- Flättnaleden mellan Arnöleden-Tillverkarvägen
- Tillverkarvägen
60 kilometer i timmen
Gator i huvudvägnätet med hög grad av separering mellan trafikslag, få korsningspunkter och begränsad bebyggelse i direkt anslutning till vägen.
- Runtunavägen mellan Hargsvägen-Jägarebacken
- Brunnsgatan mellan Länsmansvägen-E4 ramper
- Kungsladugårdsleden
- Bergshammarsvägen mellan Västerleden-Gumsbackevägen V. infarten
- Trosavägen, från Ängstugevägen 140 meter österut
- Arnöleden mellan Örstigsleden-Flättnaleden
- Flättnaleden, mellan Arnöleden-väg 515
Undantaget är en del av Lennings väg, där den befintliga hastigheten 50 kilometer i timmen blir kvar för att inte öka bullernivåerna.
Frågor och svar
Varför införs nya hastighetsgränser?
För att öka trafiksäkerheten, skapa bättre framkomlighet och ett jämnare trafikflöde. När varje gata får rätt hastighet utifrån sina förutsättningar och funktion minskar risken för olyckor i trafiken.
Var och när införs de nya hastighetsgränserna?
Ändringarna genomförs successivt under 2025, områdesvis. Se karta ovan.
Hur har de nya hastighetsgränserna tagits fram?
Metoden som vi har använt kallas ”Rätt fart i staden”. Den har tagits fram av Trafikverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Metoden är ett stöd för landets kommuner i deras arbete med att införa nya hastighetsgränser. Syftet är att kommunerna ska göra likartade bedömningar.
Varför höjs vissa hastigheter? Varför sänks vissa hastigheter?
Hastigheten höjs på vissa gator som en anpassning till gatans förutsättningar och funktion. Hastigheterna bygger på en helhetssyn, där balansen mellan de olika hastigheterna ska upplevas som logiska för dig som trafikant.
Behövs fler åtgärder än enbart ändrad hastighetsgräns?
I samband med att vi ändrar hastigheterna gör vi också vissa trafiksäkerhetsåtgärder som ska hjälpa dig som trafikant att uppfatta och följa den nya hastigheten. Utöver trafiksäkerhetsåtgärderna är det viktigt att skapa kännedom om de nya hastighetsgränserna, för en hög acceptans och efterlevnad.
Vem beslutar om de nya hastighetsgränserna?
Regeringen lade våren 2007 fram en proposition om ändring av trafikförordningen för att ge de beslutande myndigheterna (Trafikverket, länsstyrelserna och kommunerna) denna möjlighet.
I Nyköpings kommun är arbetet ett uppdrag till Gata/Park/Hamn från Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.