Parkering

Här hittar du information om Nyköpings parkeringsplatser, till exempel var man hittar lediga parkeringsplatser, vad det kostar att parkera och hur du ansöker om parkeringstillstånd.

Parkering på Rosvalla under Melodifestivalen 1-2 mars

Melodifestivalen och Andra Chansen kommer till Nyköping och Rosvalla. På Rosvalla finns ca 800 parkeringsplatser. 

 • Ta gärna bussen till Rosvalla! Linje 3 - Sörmlandstrafiken - stannar precis utanför Rosvalla. Bussen startar vid tågstationen, går via busstationen och stannar precis utanför Rosvalla.

 • Köp gärna bussbiljetten i förväg via appen Sörmlandstrafiken eller Swish. 

 • Linjen går enligt kartan med förlängning till tågstationen – endast vid Melodifestivalens föreställningars början och slut. Se karta + tider

 • Sök på vanliga tidtabellen
 • Landsortsbussarna stannar alltid vid busstationen – ta nr 3 till Rosvalla.
 • Fina sopsaltade cykelvägar leder rakt till Rosvalla.
 • Stora parkeringar längs linje 3 är: sjukhuset, tågstationen, busstationen (Vipsgrillen), polishuset, Nyköpings högstadium Alpha och Tessinskolan. 
 • För övriga parkeringar runt Rosvalla se här
 • Det är förbjudet att parkera på fotbollsplaner och icke markerade parkeringsplatser, till exempel på gång- och cykelvägar.
 • Festivalveckans program hittar du här www.nykopingsguiden.se/mello

Linje 3 går enligt kartan

Tider linje 3 under 1–2 mars

Klicka på tabell för att öppna i nytt fönster.

Parkeringszoner och avgifter

Nyköpings centrala delar är indelat i två parkeringszoner: röd zon (inre stadskärna) och grön zon (yttre stadskärna). Zonerna gäller för de flesta parkeringar i stan som är kommunens. Tänk på att det bara är tillåtet att parkera på skyltade parkeringsplatser inom zonerna.

Titta alltid på skyltar och parkeringsautomat – där ser du vilka tider och avgifter som gäller.

Det finns också privata parkeringar, exempelvis Åhléns, parkeringsgaraget under gallerian på Bagaregatan och takparkeringen på Brunnsgatan (bredvid gallerian Nyckeln) som inte berörs av zonerna. 

Karta över parkeringsavgifter och zoner i Nyköping

Du kan betala med kort eller kontanter i automaterna. Du kan även använda dig av den alternativa betalfunktionen som Easy Park erbjuder. Du måste först registrera dig på deras webbplats.  

Röd zon

 • 12 kronor/timme
 • Tid för avgift: vardagar 9.00–18.00, dag före söndag/helgdag 9.00–15.00
 • Maxtid för gatuparkering: 2 timmar
 • Kommunala parkeringar: Culturum (24 timmar), Kvarteret Mejeriet i korsningen Folkungavägen/Västra Kvarngatan (24 timmar), Ambrosia (3 timmar), Kvarteret Yrkesskolan - P-garaget Brunnsgatan (klockan 7.00-20.00)

Grön zon

 • 6 kronor/timme
 • Tid för avgift: vardagar 9.00–18.00, dag före söndag/helgdag 9.00–15.00
 • Generellt kan du parkera upp till 24 timmar i följd. Du betalar för tiderna ovan och står resten av tiden gratis - upp till 24 timmar totalt.
 • Avgiftsfria parkeringar finns utmed Kungshagsvägen i hamnen och utmed Brukslagarvägen (i närheten av Busstationen). 

Trasig biljettautomat

En trasig biljettautomat innebär inte att det är gratis att parkera. De parkeringsanvisningar som uppges gäller ändå. Uppsök i stället en annan närliggande biljettautomat med samma betaltaxa som den parkeringsplats där du står.

Du kan även använda dig av den alternativa betalfunktionen som Easy Park erbjuder. Du måste först registrera dig på deras webbplats.  

Läs om felparkering och parkeringsböter här.

Alla parkeringar i Nyköping

Här ser du parkeringskartan över alla parkeringar i Nyköping. Både kommunala (som omfattas av zonerna) och övriga.

Utanför zonerna gäller 24-timmars parkering

Generellt får du parkera upp till 24 timmar i sträck utanför den gröna zonen. Det gäller vardagar, förutom dag före söndag och helgdag, om inte skyltning visar något annat. Även på parkeringsplatser som är utmärkta med ett P gäller 24-timmarsregeln.

Månadsbiljett på vissa kommunala parkeringsplatser

Kommunen gör det möjligt att köpa månadsbiljett på några av de kommunala parkeringsplatserna. Månadsbiljett köps alltid i parkeringsautomaten på parkeringen. På automaten finns information om det finns månadsbiljett eller inte. Även du som har månadsbiljett måste följa de tillåtna parkeringstiderna. Titta alltid på skyltarna, där ser du vilka tider som gäller. 

 • Månadsbiljett (600 kr/månad) finns i kommunens parkeringsgarage på Brunnsgatan. Här behöver du också ett tillståndsbevis som utfärdas av Tekniska divisionen. Månadsbiljetten köper du i automaten. 
 • Månadsbiljett (300 kr/månad) finns på parkeringen vid Östra Rundgatan/Annebergsgatan (nära Försäkringskassan) och parkeringen Teatern (vid Vipsgrillen).

Månadsbiljett på privata parkeringsplatser

Du kan även köpa månadsbiljett på några av de privata parkeringsplatserna, till exempel på parkeringsplatsen vid Pelles lusthus.

Pendlare

Vid tågstationen finns en parkering som i första hand är till för tågresenärer. Parkeringen drivs i samarbete mellan Jernhusen AB och Nyköpings kommun. 

Du kan betala med bensin- eller betalkort eller med mobiltelefon genom betaltjänsten Easypark.

Långtidsparkering 

Vid parkeringen väster om Busstationen kan man parkera i 72 timmar. Parkeringen heter Teatern. Du ser på skyltarna vilken del av parkeringen som är långtidsparkering. Avgiften är 6 kr i timmen, max 72 timmar. 

Elbilar och elhybridbilar

Laddstationer finns på parkeringen intill Culturum. Här kan du som kör en el- eller elhybridbil tanka och parkera gratis vid laddningsstationerna i upp till 4 timmar i följd. 

Husbil

I västra hamnområdet finns en parkeringsplats för 10 husbilar med 8 eluttag. Möjlighet till tömning av latrin och gråvatten finns i området.

Turistbussar

Turistbussar kan parkeras på Vallgatan intill Nyköpingshus. Lämpligast är att köra in från Brunnsgatan.

Motorcyklar och mopeder

Motorcyklar och moped klass 1 parkerar gratis på kommunens allmänna parkeringsplatser. 

Parkeringstiden som visas på skyltarna ska dock hållas.

Moped klass 2 parkerar enligt samma regler som cykel.

Parkering vid flerdagsevenemang

Ska du delta vid ett större evenemang som pågår i fler än en dag? Kontakta Turistbyrån för information om parkering på telefon 0155-24 82 00 eller turism@nykoping.se.  

Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping 

Öppettider: mån-fre kl. 7-16
Lunchstängt kl. 12-13

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: