Lokala allmänna råd införs i Sörmland från 5 november

5 november 2020

Från och med torsdag 5 november till 26 november gäller lokala allmänna råd i Sörmland för att minska smittspridningen av covid-19, som just nu ökar dramatiskt i Sörmland. Beslutet är fattat av Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Sörmland. Läs mer i denna nyhet om vad som gäller. 

Alla har ett ansvar för att förbättra situationen och tillsammans minskar vi smittspridningen.

Det här innebär råden:

  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

De skärpta råden gäller 5-26 november och kan förlängas.

Region Sörmlands webbplats kan du läsa mer och hitta frågor och svar.

Följ även din kommuns information.