Brandman

Brandmän vid Sörmlandskustens räddningstjänst arbetar aktivt med att förebygga olyckor genom att informera och utbilda i säkerhetsfrågor under den tid det inte är utryckning.

Det innebär att de jobbar med allt från att utbilda skolbarn eller hemtjänstpersonal till att släcka en brand eller bistå vid en trafikolycka, översvämning eller utsläpp av olja och farliga kemikalier.

De åker även på så kallad lyfthjälp åt till exempel hemtjänsten och IVPA-larm = I Väntan På Ambulans, vilket innebär att en brandman kan utföra livsuppehållande åtgärder tills ambulanspersonal är på plats.

Arbetet som brandman kan vara riskfyllt. Som brandman måste man ha god samarbetsförmåga och vara i god kondition, såväl fysiskt som psykiskt. Man kan inte lida av höjd- eller cellskräck.

Vilken utbildning krävs?

För att kunna jobba som brandman på heltid finns en tvåårig eftergymnasial utbildning, skydd mot olyckor (SMO). Utbildningen genomförs av MSB:s räddningsskolor som finns på två ställen i Sverige: Sandö utanför Kramfors och Revinge utanför Lund. Det finns också möjlighet att studera på distans.

Vill du söka till någon av skolorna ska du:

  • ha särskild behörighet till högskola
  • vara fullt frisk
  • ha godkänt rullbandstest
  • ha B-körkort
  • vara simkunnig

Utveckling hos oss

Under din karriär hos oss får du sedan återkommande vidareutbildning för att klara de olika arbetsuppgifterna som finns. Som alla andra yrken utvecklas även brandmannens roll och nya kunskaper är hela tiden en förutsättning för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag.

Du kan exempelvis utbilda dig till rökdykare. För att köra våra tyngre fordon krävs särskild utbildning, det samma gäller för att exempelvis hantera syrgas eller för att använda motorsåg.

Det finns också möjlighet att bli befäl och då ingår ytterligare vidareutbildning.

Öppna sidomeny