Meny

Trafikantveckan

Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Nyköpings kommun arrangerar olika aktiviteter under veckan, som alltid pågår 16-22 september.

2020 års tema är Fossilfria resor för alla och har en slogan som säger Var smart – res smart! Läs mer om temat och bakgrunden till Europeiska Trafikantveckan längre ner på sidan.

Aktiviteter 16-22 september

Var med och rösta i årets bussdesigntävling!

2020 års tävling sker i en annorlunda form jämfört med tidigare år. I år kan du vara med och rösta på en dekal som ska sitta på alla bussarna i stadstrafiken - som berättar att bussarna körs på el, alltså fossilfritt! Röstningen startar 16 september. Har du frågor? Kontakta Anna Gustafsson, kollektivtrafikstrateg i Nyköpings kommun. 

Anmäl dig till projektet Vintercyklist

Hur fungerar det att cykla i vår kommun på vintern? Var med och rapportera dina upplevelser samtidigt som du kan få dubbdäck till din cykel. (Anmälningsfunktionen öppnar 17 september.) Har du frågor? Kontakta Labeat Bickaj, projektledare, Nyköpings kommun. 

Vad tycker barnen om trafiken i Oppeby?

I samband med planeringen av en ny skola, förskola och idrottshall i Oppeby genomförs en barnkonsekvensanalys gällande barns upplevelse av sin omgivning. Att ställa frågor till barnen på deras väg till och från skolan under Trafikantveckan är en del. Skolan och vårdnadshavare får information i förväg och kommunens medarbetare kommer att bära kläder med kommunens logga. Läs mer om planeringen av bland annat en ny skola. 

Trafikkalendern

Skolor i Nyköpings kommun deltar i Trafikkalenderns tävling Cykla och gå till skolan Tävlingen genomförs under två valfria veckor i september och oktober då eleverna samlar poäng genom att gå eller cykla till skolan. I vinstpotten finns fina priser, till exempel 15 000:- till den vinnande skolan. Har du frågor? Kontakta Maria Brantö, miljöstrateg i Nyköpings kommun. 

Invigning av de nya Mälartågen

17 EMW TramTrain Connected.jpg

I juni började helt nya tågfordon rulla på Nyköpingsbanan. Av de totalt 33 nya moderna tågen får vi sju. De nya tågen har hög komfort, bra inomhusklimat och internet. Det är också enkla att kliva på för personer med funktionsnedsättning samt för resande med barnvagn. Man kan ta med sig cykeln och tågen är snabba och ger kortare restider, med en hastighet på upp till 200 km/h på vissa sträckor. Succesivt till och med 2021 byts de äldre SJ-tågen ut mot de nya. Läs mer om Mälartågen. En annan nyhet kopplat till tågtrafiken är fler avgångar (två per riktning från Nyköping) från och med mitten av december. Läs mer om reskortet Movingo och tidtabeller. 

Nyköpings kommuns koldioxidbudget 

Nyköpings kommun har tagit fram en egen koldioxidbudget som beskriver hur snabba utsläppsminskningar som behöver ske i kommunen för att efterleva Parisavtalet och de globala temperaturmålen. Läs mer och ta del av materialet. Har du frågor? Kontakta Maria Brantö, miljöstrateg i Nyköpings kommun. 

Om Europeiska Trafikantveckan

Tema och bakgrund

Årets tema återspeglar de ambitiösa målen för en koldioxidneutral kontinent år 2050, som angavs av Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när "the Euoropean Green Deal" presenterades. Temat syftar också till att betona vikten av tillgänglighet till utsläppsfria transporter och främja en inkluderande ram som involverar alla.

Europeiska Trafikantveckan fick sin början 1998 med den franska ”I stan utan min bil”-dagen. Detta initiativ hålls fortfarande i september varje år för att uppmuntra städer att stänga gator för motorfordon för en dag. Detta gör det möjligt för allmänheten att se en annan sida av sina städer, och uppmuntrar till att använda hållbara transportsätt samtidigt som det ökar medvetenheten om de miljömässiga konsekvenserna av medborgarnas val av transportmedel. Framgången för detta franska initiativ ledde till lanseringen av Europeiska trafikantveckan år 2002.

 

EMW Logo SV Blue 1-line date.png

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: