Bild på byggnaden för boendet Väverskan

Väverskan

Äldreboendet Väverskan ligger i de gamla fabrikskvarteren i Harg, som idag är ett bostadsområde med både flerfamiljhus och villor. 

Om Väverskan och boendemiljön

Väverskan byggdes 1999 och området bjuder på fina promenadstråk längs Nyköpingsån. Avståndet från centrum är cirka fyra kilometer.

På Väverskan finns plats för 48 hyresgäster, fördelat på fyra avdelningar. 

Miljön är lummig och omväxlande med allt från gammal fabriksmiljö till en- och flerfamiljshus. Huset bildar en sluten innegård där vi har sittgrupper, en trädgård med planteringar och en fontän med porlande vatten. Här ordnar vi olika festligheter, som midsommarfirande och grilluncher. Från den stora balkongen på andra våningen är det utsikt mot innergården. 

Lägenheterna

  • I lägenheterna har du som hyresgäst ett rum med ett ett kaklat badrum.
  • Du har ett pentry med kyl, spisplattor och uttag för kaffekokare.
  • På andra våningen är våra lägenheterna försedda med fransk balkong och på bottenplan med uteplats.

Till de gemensamma utrymmena har vi rymliga kök med matsal och vardagsrum. I tvättstugorna, som finns på varje avdelning, tvättar personalen eller du som hyresgäst själv med hjälp av personalen.

Fotvård och frisör

På Väverskan finns fotvård och frisör som vår personal hjälper dig att boka. Väljer du annan fotvård eller frisör ordnar du själv ledsagning. 

Aktiviteter på Väverskan

Vi arbetar aktivt för att skapa en meningsfull tillvaro för våra hyresgäster. Dels med aktiviteter som vi planerar långt i förväg och dels med mer aktuella aktiviteter varje vecka, för att hitta något som tilltalar var och en.

Som anhörig är du alltid välkommen att delta i aktiviteter som varje avdelning fixar. Vi ordnar tillexempel:

  • Tipspromenader
  • Bingo
  • Sångstunder
  • Musikunderhållning 

En gång i månaden har Oppebykyrkan andaktstund hos oss och årets högtider firas förstås traditionsenligt. 

Vi jobbar förutom att vi anordnar veckoaktiviteter och större aktiviteter med egentiden för varje individ vilket skrivs in i en aktuell genomförandeplan. 

Vi har brukarråd två gånger per år där vi tillsammans går igenom olika önskemål och sätter ihop aktivitetsschema för veckan. Vi planerar även för  större underhållningar/utflykter och dylikt för ett halvår i taget.

Väverskans fasta aktiviteter varje vecka

  • Måndag: bingo klockan 14.30 på avdelning Spolen
  • Tisdag: musikquiz med Rikard på avdelning Skytteln kl 10.30
    Ojämna veckor: sångminnen med Malin Spolen/Skytteln på avdelning Spolen kl 14.15-15.00. Sångminnen med Malin Varpen/Bommen på avdelning Varpen kl 15.15-16.00
  • Onsdag: fri aktivitet
  • Torsdag: fri aktivitet
  • Torsdag: andakt med Oppebykyrkan på avdelning Bommen en gång i månaden kl 14.30
  • Fredag: gymnastik klockan 10.30 på avdelning Spolen
  • Kioskvagnen går runt på avdelningarna på fredagar från klockan 11.00

För besökare 

Du som anhörig eller besökande är alltid välkommen om hyrsgästen önskar det. Vår entrédörr är öppen mellan klockan 06 och 17. Om du som besökare kommer en annan tid är du välkommen att ringa till avdelningen så öppnar vår personal. Du kan även kvittera ut en nyckel.

Vi har fri parkering utanför entrén. Busshållplats finns i närheten.

Följ oss på Instagram

På Instagram heter vi Vaverskan_nykoping

Titta in i Väverskan

Hall och längre in ett rum, i en lägenhet på boendet Väverskan

Information om äldre-och demensboenden

Inför flytt till äldre-och demensboende

När du har beviljats plats på ett äldreboende eller demensboende finns det några saker du behöver tänka på kring blanda annat lägenheten, tidigare hjälpmedel, möbler och flytt. Läs mer om inför flytt till äldre- och demensboende. 

Hälso- och sjukvård på äldre- och demensboenden

Som hyresgäst har du tillgång till sjuksköterska på boendet. Det innebär att du på boendet kan göra provtagning, få läkemedelsgenomgång och bedömningar av ditt hälsotillstånd. Du kan även få dina läkemedel direkt till boendet.

Patientansvarig läkare är anställd vid Region Sörmland och kommer till boendet regelbundet och samverkar med kommunens sjuksköterskor.

Det finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast vid behov av hjälpmedel eller rehabilitering.

Måltider på boendet

Kommunens Måltidsservice tillagar maten som vi serverar till dig på boendet. På boendet jobbar måltidsombud tillsammans med sina kollegor för att skapa trevliga måltidsstunder. Vi gör också skillnad på helg och vardag.

Du får välja om du vill sitta och äta i matsalen på ditt våningsplan, i restaurangen eller i din egna lägenhet.

Kontaktpersonal och genomförandeplan

Inom äldreomsorgen i Nyköpings kommun arbetar vi enligt
modellen att varje brukare ska ha en egen kontaktpersonal. Det är en person som lär känna brukaren lite mer. Kontaktpersonalen har en central funktion av vården och omsorgen för dig som hyresgäst.

För att du ska kunna påverka och vara delaktig gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med, hur och när du vill ha hjälpen – allt för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Så jobbar vi med brukarinflytande

  • Det är viktigt att du är delaktig och kan påverka i din vardag. För att du ska kunna ha inflytande gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med samt hur och när du vill ha hjälpen.
  • Några gånger per år har vi brukarråd på våra särskilda boenden. Då diskuterar vi gemensamma frågor. Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande.
  • Varje år genomför Socialstyrelsen  en rikstäckande enkätundersökning hur de äldre uppfattar äldreomsorgen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Resultaten av undersökningen använder vi för att förbättra och utveckla kvalitén på våra särskilda boenden.
  • Läs mer om hur vi jobbar med kvalitet

Din berättelse är viktig för oss

Vi önskar att du berättar om ditt liv i en så kallad levnadsberättelse. Det är ett dokument med olika frågeställningar om bland annat din uppväxt, dina relationer, olika saker du har varit engagerad i, vilka rutiner du brukar ha, vilka högtider du firar och så vidare.

Du kan fylla i den tillsammans med någon som känner dig väl. Genom att fylla i levnadsberättelsen är du med och skapar grunden i vård och omsorgsplaneringen; så kallad personcentrerad omvårdnad. Du kan fylla i det innan du flyttar in eller när du har kommit till boendet. Du får dokumentet av personal eller handläggare.

Du väljer själv vilka frågor som du vill besvara. 

Stöd för dig som anhörig

Du som anörig kan ta del av information om vilket stöd och hjälp som finns för dig som är anhörig till en äldre person eller någon som har psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Läs om kommunens stöd till anhöriga.

Läs också om Anhörigstöd där du kan få samtalsstöd och rådgivning med mera

Synpunkter och förslag

Om du har synpunkter eller förslag på verksamheten för äldre- och demensboenden, skriv gärna det i en synpunkt, via kommunens e-tjänst. 

Kontakta oss

Väverskans äldreboende

Tygvägen 11
611 56 Nyköping

vaverskan@nykoping.se

Telefonnummer till avdelningarna
Bommen 0155-45 76 19
Skytteln 0155-24 75 38
Spolen 0155-45 76 21
Varpen 0155-45 76 20

Social omsorg

Verksamhetschef äldreomsorg
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21

Områdeschef särskilda boenden
Inga-Lill Amaya
ingalill.amaya@nykoping.se
0155-45 81 13

Enhetschef
Minela Sarac
minela.sarac@nykoping.se
0155-24 80 64

Assistent
Malin Halvarsson
0155-45 76 71 

Handläggare
Ansök om äldreomsorg

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Publicerad: 2018-09-07
Uppdaterad: 2025-01-08
Sidansvarig: Minela Sarac