Hoppa till innehåll

Yrkeshögskoleutbildning Flygtekniker/El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Den ljusnande framtid är vår, vi lever i en krympande värld. Avståndet mellan länder minskar i samma takt som transportmedel utvecklas och förfinas. Flyghistorien är inte mer än 100 år men på denna relativt korta tid har det hänt mycket både inom flygplanskonstruktion och inom området säkerhet.

Oavsett hur framtiden ser ut kommer det alltid att finnas ett behov av duktiga flygtekniker både i Sverige men framförallt internationellt. Flygteknikern arbetar med hela flygplanet och ofta som lagledare.

Flygteknikerutbildningen är fördelad på fem terminer och ger 500 YH-poäng. Utbildningen är godkänd av myndigheten för yrkeshögskola och skolan har även 147 tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva flygteknikerutbildningen enligt kategori B1.1 och B2.

Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial

Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Undervisningen sker i fina lokaler.

Det finns ett trevligt elevuppehållsrum och i direkt anslutning ligger de stora hangarerna som rymmer både mekaniska verkstäder och lackningsverkstad.

Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft vilket har resulterat i en Saab 340, en Saab 2000 samt en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.

Ansökan öppnar 1 februari och stänger 31 maj 2022. Du kan lämna in ansökan här
Utbildningen startar 15 augusti 2022.

Läs mer på YH-Myndighetens hemsida.

Ansök om studiemedel hos CSN.

Allt det här kommer du att kunna

Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.

På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.

Här hittar du kursplanen för YH20

Här hittar du kursplanen för YH21

Särskilda förkunskaper

Se dokument om Behörighetskrav YH B1.1/B2

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb.
Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.

Kontakta oss

Utbildningsledare

Björn Axelsson 
073-662 22 74
bjorn.axelsson@nykoping.se

Administratör

0155-45 72 00
nykopingsgymnasium@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: