Bild på Malin Wingblad

Malin Wingblad gör flighten säker

Löftet om jobb och ett tryggt arbetsliv gjorde att Malin Wingblad valde flygteknikerprogrammet. Hon vill inspirera fler, särskilt tjejer, att välja samma spännande yrke.

Minns du hur tankarna gick inför gymnasievalet?

- Absolut! Det var inget lätt val alls. Jag har alltid varit kreativ och ville varva teori och praktik. Men jag hade inga direkta idéer utan tänkte mest på vilka utbildningar som skulle leda till jobb.

Malin, som växte upp i Norrköping, hade börjat fundera på något inom 3D och CAD-ritning när hennes mamma berättade om Flygteknik Technical Training vid Skavsta flygplats i Nyköping.

- Innan vi gick dit på öppet hus hade jag ingen aning om vad det var. Jag hade aldrig ägt en moped eller meckat med bilar men fick se de stora flygplanen och tyckte att det såg häftigt ut. Och det som verkligen fångade mig var en broschyr där det stod att 98 procent av alla som går ut får jobb.

Ingångslönen för flygtekniker var också bra så med vetskapen om att utbildningen ledde till jobb vågade hon ta chansen. Efter en lite trevande start trivdes hon jättebra i klassen.

- Man har inte så stort ego i början. Jag skulle ju jobba i tre år med något jag aldrig hade varit i kontakt med tidigare och jag var rädd att jag inte skulle få kompisar. Vi var bara fem tjejer i klassen men lärarna var väldigt upplyftande. De månade verkligen om oss och hade ett tydligt jämställdhetsperspektiv.

Hon rekommenderar utbildningen för de som vill ha en spännande gymnasietid och är redo att lägga ner lite energi på studierna. Dessutom finns goda möjligheter att studera vidare, vilket Malin gjorde.

- Gymnasietiden var rolig och utmanande. Lägger man bara tid på studierna så klarar men det men det är inte en utbildning du ska ta för givet att du klarar utan ansträngning.

Cirka två år efter gymnasiet tog Malin en kvalificerad yrkeshögskoleexamen i flygteknik. I fem år har hon arbetat för SAAB AB i Linköping med så kallad underhållsberedskap av provflygplan. Planen, till exempel JAS 39 Gripen, flygs av SAAB själva för att testa och utveckla nya system och här mäts alltifrån temperaturer, tryck, vibrationer och hastigheter.

- När planen har gått ett antal timmar måste de underhållas för att kunna fortsätta flyga tryggt och säkert. Ett exempel kan vara att en motor måste bytas. Jag ser till att servicen startar i rätt tid och att teknikerna har manualen och materialen som behövs.

Nyligen erbjöds hon en ny tjänst på SAAB där hon ska hon ska arbeta som uppdragsledare för en av de grupper som tar fram nya lösningar till Försvarsmakten, som flyger Jas 39 Gripen. Ett spännande uppdrag med en helt ny roll, vilket hon tackar sin utbildning för.

- Jag tror att jag fick ledarjobbet för att jag har en helhetsbild av vad ett flygplan är och vilka risker som finns med att flyga. Även om vi kan tekniken är det oss människor det hänger på att flygplanet kan flyga säkert. I gymnasiet fick vi lära oss allt från plåtarbeten till hydraulik men det främsta jag bär med mig är säkerhetstänket.

På SAAB AB finns också möjlighet att arbeta utomlands och Malin har redan fått erbjudande om jobb i Brasilien. Den gången tackade hon nej men tycker att det är roligt att möjligheten finns. Hon är också ambassadör för sin arbetsgivare för att visa upp yrket för yngre medarbetare, framför allt tjejer.

- Det känns jättebra att vara en förebild. Jag saknade det när jag själv skulle välja gymnasium, någon man kunde relatera till och som gjorde att valet blev tryggare. Nu får jag stötta andra genom att visa vår verksamhet och det känns betydelsefull. Alla kan jobba med teknik! Våga tro på dig själv, du kan så mycket mer än du tror.

Läs mer om Flygteknikprogrammet här!

Öppna sidomeny