Ny detaljplan i Oppeby ger fler bostäder

20 december 2023
Bo, bygga och miljö

Detaljplanen som möjliggör utveckling av marken kring Ica Knuten i Oppeby ställs ut för granskning. Nu kan den som vill tycka till om planförslaget.

Området vid Ica Knuten ska utvecklas och ambitionen är att skapa en mer sammanhållen stadsbild inom en del av Oppeby som idag präglas av stora outnyttjade ytor. Norr och söder om butiken ges plats till nya bostadshus. Butiken får möjlighet att växa, med fler tillhörande parkeringsplatser. I området skapas också en ny centrumlokal i hörnet Eskilstunavägen/Oppeby gård och det finns också möjlighet att bygga bostäder för särskild målgrupp i form av ett äldreboende.

Förslaget var ute på samråd tidigare i år och har nu justerats.

- Bland annat har en arkeologisk utredning genomförts där man hittade en fornlämning i form av ett boplatsområde med tre överplöjda eldstäder vilket är mycket spännande, berättar stadsplanerare Sara Rangensjö.

Vidare har området undersökts för att säkerställa att det inte finns föroreningar i marken. Utöver det har kommunen gjort fördjupade studier av volymer och placering av byggrätter.

- Det har bland annat lett till att förslaget till nytt äldreboende flyttas från det norra till det södra kvarteret. I de södra delarna har vi också anpassat byggrätterna med syfte att kunna bevara mer av dagens öppna samband och vegetation som finns här vilket också efterfrågats av närboende, säger Sara Rangensjö.

Detaljplanen för området ställs ut för granskning under perioden 20 december till och med 31 januari nästa år.

Fakta – Stadsutveckling Oppeby

I kommunens översiktsplan pekas stadsdelen ut som en lokal bebyggelsenod inom vilken det är prioriterat att utveckla bostäder, verksamheter, mötesplatser, handel, service- och kollektivtrafik. Vidare konstateras det att förutsättningar för utveckling och förtätning inom Oppeby bör studeras och utnyttjas.

Läs mer om projektet och ta del av planhandlingarna och underlag här. Här kan du också lämna synpunkter på planförslaget direkt på webbplatsen. Välkommen att tycka till om planförslaget!