Nu startar bygget av nya Släbro skola

2 september 2024

Nu är det dags för nästa steg i bygget av Släbro skolområde. Det är nya Släbro skola som börjar byggas med ett återbrukstag av den gamla idrottshallen. Entreprenör Tegelstaden AB, politiker och elever var på plats för att plocka ner de första tegelstenarna.

Den gamla idrottshallen rivs för att ge plats åt den nya skolan. Tegelstenarna från den gamla idrottshallen kommer att återbrukas i ett annat kommunalt byggprojekt.

-    Det här är ytterligare ett steg i utvecklingen av ett växande Oppeby. En ny skola är grunden och kommer att ge området ett givet nav att växa runt. Att vi återbrukar den gamla byggnaden känns givet för framtiden och de barn som ska gå här, säger Kommunstyrelsen ordförande Urban Granström (S).

Rivningen beräknas vara klar i slutet av oktober. Efter det börjar bygget av nya Släbro skola som beräknas vara klar till vårterminen 2027. Projektet omfattar även att bygga en skolgård samt väg- och anläggningsarbeten på skolområdet. När den nya skolan står klar och tas i bruk rivs den gamla skolan. Här ska sedan en fullstor konstgräsplan byggas. Bygget har en budget på total 225 miljoner kronor. Det är inklusive gångvägar, parkeringar, ledningar och byggnader, men exklusive möbler och inventarier.

-    Det är roligt att få vara med när vi tar det här viktiga steget för Släbro skolområde. Jag är inte bara politiker utan också pappa, så jag vet hur viktig skolan och skolmiljön är från flera perspektiv. Vi vill ge eleverna och pedagogerna de bästa förutsättningarna, sa Ahmad Eid, Kommunstyrelsens vice ordförande (M).

Tre elever från årskurs 2 och 3 var med när de första tegelstenarna togs ner ur den gamla idrottshallen.

-    Det känns både bra och dåligt, säger Ralf Jacobsson och sträcker upp tegelstenen i luften. Tråkigt att det ska rivas för jag började här, men kul med en större gympasal och ny skola.

Fakta återbruk och miljövinst

Av de 730 kvm tegel räknar projektet med att kunna återbruka cirka 75 procent, det vill säga cirka  540 kvm tegel. Om det inte hade återbrukats skulle det ge upphov till cirka 135 ton avfall, nu minskas mängden avfall till cirka 35 ton. Totalt räknar projektet med att återbruket minskar koldioxidutsläppen med cirka 18 ton, vilket motsvarar 9000 mil med bil.

Egna hemvister och gemensamma större lokaler

Skolan ska ha utrymme för 700 elever från förskoleklass till årskurs 6 och tillhörande personal. Den följer konceptmodellen för skolor och förskolor som tagits fram i Nyköpings kommun. Modellen ska säkerställa funktionella och pedagogiska lokaler som samtidigt är effektiva att bygga.

Utgångspunkten är att alla årskurser får egna hemvister med klassrum, anslutande grupprum, toaletter och skåp för varje elev. Det ska fortfarande vara en känsla av det lilla sammanhanget i det stora. Med olika hemvister skapas en känsla av hemmahörande, samtidigt som möjlighet ges att kunna utforska och ta del av andra lokaler med andra människor. 
Läs mer om konceptmodellen på nykoping.se/konceptskola