Höjda taxor för avfall, vatten och avlopp

9 oktober 2024
Bo, bygga och miljö Bo, bygga och miljö - Vatten och avlopp Bo, bygga och miljö - Avfall och återvinning

Den 8 oktober beslutade kommunfullmäktige i Nyköpings kommun att höja taxorna för avfall, vatten och avlopp. Taxorna för privatpersoner och företag höjs från den 1 januari 2025.

Kommunens verksamheter inom avfall och VA (vatten och avlopp) är taxefinansierade verksamheter. De ska vara självbärande och inte vinstdrivande, vilket betyder att de ska finansiera verksamheten utan att ta ut mer i avgift än nödvändigt. Taxorna ska täcka behovet för att få en effektiv verksamhet och upprätthålla god service för medborgarna.

På tisdagen den 8 oktober beslutade Kommunfullmäktige att följa Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens förslag om att höja taxorna för 2025. Taxan för avfall höjs med 2 procent, för vatten- och avlopp med 6 procent och laboratorietaxan med 3 procent. 

Så förändras kostnaden för ett hushåll

Avfall
Höjningen motsvarar 5 kronor per månad för en villa med det vanligaste abonnemanget, ett 140-liters restavfallskärl med tömning varannan vecka. Den föreslagna höjningen ska täcka generella kostnadsökningar inom verksamheten.

VA
För ett villahushåll med normalförbrukning (beräknat på två vuxna och två barn) motsvarar höjningen 66 kronor per månad för vatten och avlopp, inräknat fast avgift och förbrukningsavgift. Höjda materialkostnader och ökade krav på rening gör detta nödvändigt.

Laboratorietaxa
Nyköpings kommun driver ett vattenlaboratorium som är ackrediterat enligt ISO17025. De utför analyser enligt de tillstånd och lagar som gäller för Nyköping vatten, Tekniska divisionen för både dricks- och avloppsvatten. Laboratoriet anlitas även av övriga verksamheter inom Nyköpings kommun, exempelvis utförs provtagning och analys för Björshults avfallsanläggning samt provtagning och analys av Nyköpings kommuns strandbad. De utför också analyser för Oxelösunds kommun, Nyköping-Oxelösund Vattenverksförbund (NOVF) och tar emot vattenprover från företag och privatpersoner. Laboratoriets verksamhet ska bära sina egna kostnader genom de avgifter som tas ut för analyser.

Kommunfullmäktige beslutade att följa Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens förslag om att höja taxorna för 2025. Laboratorietaxan 2025 höjs generellt med 3 procent.

Läs underlagen i kallelsen till Kommunfullmäktige.