Fokus på bostäder för äldre i nytt detaljplaneförslag

24 september 2024
Bo, bygga och miljö Kommun och politik Bo, bygga och miljö - Översiktsplan och detaljplaner

Snart startar ett samråd om en detaljplan som möjliggör byggande av bland annat trygghetsboende i centrala Nyköping. I samband med samrådet bjuds allmänheten in till öppet hus.  

Det är fastigheten Brädgården 3 och del av Öster 1:1 som ingår i detaljplanen som väntas gå ut på samråd mellan den 11 oktober och 8 november.  

Området ligger invid Folkungavägen, granne med polishuset samt Brädgården 1 där byggnationer pågår. Hemsö heter företaget som vill exploatera det nya området som idag består av parkeringsplats och del av gång- och cykelväg. 

Det planeras för en byggnad med fem våningar, en byggnad med tre våningar och två lägre byggnadsvolymer med en våning som länkar samman femvåningshuset och trevåningshuset.  

- Vi vill där möjliggöra för byggandet av bostäder, kontor och äldrevård i form av särskilt boende, säger Hilda Lundin, stadsplanerare i Nyköpings kommun.  

Hon berättar att det även kommer att finnas centrumverksamhet i bottenvåningen på något eller några av husen som byggs.  

Hänsyn till närområdets estetik och plats för nytt torg 

Hänsyn har tagits till den befintliga stadsbilden och intilliggande värdefull kulturhistorisk miljö längs med ån. I planförslaget framgår att framtida kvarter ska utformas med stor omsorg vad gäller utemiljö, byggnader och deras detaljer.  

I söder lämnas plats åt ett gemensamt torg som blir en förlängning av det gröna promenadstråk som passerar genom Brädgården 1 och fortsätter längs villabebyggelsen i öster. Torget öppnar upp vyn mot söder och de faluröda hamnmagasinen invid stråket längs Nyköpingsån.  

- Tanken är att den sociala mötesplatsen som bildas av torget blir en naturlig entré till de nya bostadskvarteren i Brädgården, säger Hilda Lundin.  

Öppet hus under samrådet  

Samrådet pågår mellan den 11 oktober och 8 november och mellan den 16–18 oktober är det öppet hus i Stadshusets foajé, Stora torget i Nyköping. Tider för öppet hus är: 

  • den 16 oktober kl. 17:00-19:00
  • den 17 oktober kl. 15:00-17:00
  • den 18 oktober kl. 10:00-12:00 

- Här kan den som vill komma förbi och titta på planerna. Man kan träffa politiker och tjänstepersoner och ställa sina frågor. Givetvis kan man tycka till om planen, det öppna huset är en del i samrådsprocessen, berättar Hilda Lundin.  

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om samråd på sitt sammanträde den 1 oktober. Läs mer om beslutet i kallelsen till mötet.

Läs mer om detaljplanen på plansidan.