Beslut om nya taxor för renhållning, vatten och avlopp

13 december 2023
Bo, bygga och miljö

På tisdagen tog kommunfullmäktige beslut om att höja renhållningstaxan med 15 procent och VA-taxan med 16 procent. Dessutom klubbades två andra reviderade avfallstaxor och nya avfallsföreskrifter. De nya taxorna och föreskrifterna gäller från 1 januari 2024.

Redan i samband med att taxehöjningarna föreslogs förklarade Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tommy Jonsson att renhållningstaxan väntades höjas med 15 procent och VA-taxan med 16 procent för att täcka behovet för en effektiv verksamhet och upprätthålla god service för medborgarna.

Nu är taxorna beslutade i kommunfullmäktige och gäller från och med nästa år.

Exempel på hur privathushåll berörs av de ändrade avfallstaxorna:

  • Höjningen motsvarar 34 kronor per månad för en villa med det vanligaste abonnemanget, ett 140-liters restavfallskärl med tömning varannan vecka.
  • För hushåll i flerfamiljshus och samfälligheter eller motsvarande blir det från årsskiftet lägre kostnad för insamling av förpackningar (för de som har den tjänsten) men en höjning av taxan för restavfall.

Även 2024 års avfallstaxor som rör företag och verksamheter är nu beslutade.

Exempel på hur företag och verksamheter berörs av de ändrade avfallstaxorna:

  • Avgiften för företag som använder Björshults återvinningscentral höjs till 345 kronor per besök.
  • Höjning av avgifter för verksamhetsavfall som vägs in över vågen och lämnas på Björshults avfallsanläggning. Höjningen beror till viss del på ökade behandlingsavgifter för avfallet hos vår mottagningsanläggning men även andra generella kostnadsökningar.
  • Taxan för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial höjs generellt med 3,4 procent på grund av kostnadsökningar.

Nya föreskrifter för avfall

En reviderad version av kommunens avfallsföreskrifter antogs också. Föreskrifterna är våra lokala regler för avfallshantering i Nyköpings kommun. De bygger på lagstiftningen kring arbetsmiljö och miljö men är anpassade till våra lokala förutsättningar.

- De största förändringarna i föreskrifterna är kopplade till att vi tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar 1 januari 2024, säger Emelie Nylund, renhållningschef.

Ändringar i taxan för vatten och avlopp

VA-taxan kommer att höjas med 16 procent. För ett villahushåll med normalförbrukning (beräknat på två vuxna och två barn) motsvarar höjningen 151 kronor per månad för vatten och avlopp, inräknat fast avgift och förbrukningsavgift.

Taxehöjningen bedöms nödvändig för att fortsätta leverera och utveckla den service som erbjuds idag då verksamheten har ökade kostnader inom flera områden. Läs mer i underlaget till beslutet

Taxorna publiceras inom kort

De nya föreskrifterna och taxedokumenten kommer att publiceras på nykoping.se i samband med att de träder i kraft vid årsskiftet.

Det är dessa taxedokument som beslutades av kommunfullmäktige 12 december:

  • Nyköpings kommuns taxa för avfall under kommunalt ansvar. Det är den taxa som normalt kallas renhållningstaxan och gäller hämtning av avfall.
  • Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial
  • Taxa för mottagande av avfall vid Björshults avfallsanläggning
  • Nyköpings kommuns VA-taxa

Samt avfallsföreskrifterna:

  • Föreskrifter om avfallshantering för Nyköpings och Oxelösunds kommuner

Läs mer om bakgrunden till höjningen i en tidigare nyhet från 2023-10-30