Taxor för vatten, avlopp och renhållning kan komma att höjas nästa år

30 oktober 2023

Den 1 januari 2024 väntas taxorna för renhållning och vatten och avlopp att höjas för privatpersoner och företag i Nyköping. Främst är det höjda räntor som påverkar avgifterna.

Kommunens verksamheter inom renhållning och VA (vatten och avlopp) är taxefinansierade verksamheter. De ska vara självbärande och inte vinstdrivande, vilket betyder att de ska finansiera verksamheten utan att ta ut mer i avgift än nödvändigt.

- I det pågående budgetarbetet inför nästa år föreslås en höjning av VA-taxan med 16 procent och renhållningstaxan med 15 procent. De föreslagna taxorna ska täcka behovet för att få en effektiv verksamhet och upprätthålla god service för medborgarna, säger Tommy Jonsson, ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Hur stor blir ökningen för ett hushåll?

  • Renhållning

Höjningen motsvarar 34 kronor per månad för en villa med det vanligaste abonnemanget, ett 140-liters restavfallskärl med tömning varannan vecka.

För hushåll i flerfamiljshus och samfälligheter eller motsvarande blir det från årsskiftet lägre kostnad för insamling av förpackningar (för de som har den tjänsten) men en höjning av taxan för restavfall. Det är svårt att ge ett exempel på hur stor höjningen blir i kronor på grund av att det finns många olika abonnemang att välja på.

Den föreslagna höjningen ska täcka ökade kostnader för personal, fordonsbyten, samt generella kostnadsökningar på grund av hög inflation.

  • VA

För ett villahushåll med normalförbrukning (beräknat på två vuxna och två barn) motsvarar höjningen 151 kronor per månad för vatten och avlopp, inräknat fast avgift och förbrukningsavgift.

Den föreslagna taxehöjningen bedöms nödvändig för att fortsätta leverera och utveckla den service som erbjuds idag då verksamheten har ökade kostnader inom flera områden såsom ökade materialkostnader för bland annat kemikalier och rörmaterial, behov av ökade personella resurser, ökade kostnader för dagvatten och klimatanpassningar, föråldrade nät och anläggningar samt ökade kostnader för genomförda och planerade investeringar på grund av höjda räntor.

Taxeökningar även i övriga landet

Precis som privatpersoner och företag påverkas kommunerna av inflationen och det aktuella ränteläget. Det ger i sin tur ökade avgifter för renhållning och VA för både privatpersoner och företag.

Organisationen Svenskt Vatten har undersökt hur de kommunala VA-taxorna utvecklats i Sverige. En tydlig trend är att kommunerna nu genomför den största höjningen sedan 2002. Inflation, ökade elpriser och stigande räntor uppges vara de främsta orsakerna till taxehöjningarna.

De nya taxorna gäller från och med 1 januari 2024, under förutsättning att de antas av kommunfullmäktige senare i höst.