Senaste nytt om vattenläckan

2 juni 2022

Uppdaterad onsdag 8 juni kl 13:00: Rekommendationen att koka vattnet i Nyköpings och Oxelsöunds kommuner har hävts. Analyserna är klara och alla prover visar att dricksvattnet går att dricka igen, precis som vanligt.

Detta innebär att de som får sitt vatten via ledningar från Högåsens vattenverk återigen kan använda vattnet från kranarna utan att koka det för dryck och mat.

Beslutet att vattnet inte längre behöver kokas fattades kl 13.00 onsdag 8 juni. 

Provtagningar och analyser

Sedan i söndags 5 juni har det tagits 22 prover per dag på spridda platser i Nyköping och Oxelösund. Två provomgångar i följd ska visa godkända resultat, vilket nu har skett. Vattnet har analyserats i Nyköpings kommuns laboratorium.

Under onsdagen börjar vattentanckar att plockas bort.  

Tänk på det här - både hushåll och företagare

Har du en kaffemaskin eller ismaskin som är kopplad till en vattenledning? Kör ingenom dem för att få bort stillastående vatten ur ledningarna.

Fortsätt vara sparsam med vattnet

Eftersom vattenförsörjningen inte går på full kapacitet uppmuntras alla att fortsätta vara sparsamma med vattnet, fyll gärna pooler med vatten från till exempel Fruängskällan. Undvik också att vattna gräsmattor eller göra av med större mängder vatten på andra sätt. 

Frågor och svar

Finns här nedanför.

Information till invånare och företagare

Kokningsrekommendationen hävdes 8 juni

Uppdaterad 8 juni kl 13.00

Från och med onsdag 8 juni kl 13 behöver inte vattnet kokas.

Kokningsrekommendationen för vatten som skulle användas till att dricka och matlagning behövde kokas torsdag 2 juni eftermiddag till onsdag 8 juni kl 13.00. Risk fanns att vattnet i ledningarna hade blivit förorenat. Analyser visar att vattnet inte är förorenat.

På kartan kan du se vilka områden som var berörda - Se karta.

 

Var sparsam med vattnet som finns i ledningarna

Uppdaterad 8 juni kl 13.00:

Vattenflödet går ännu inte på maximal kapacitet och vi uppmuntrar till fortsatt sparsamhet. 

Här finns vattentankar

Uppdaterad 8 juni kl 12.00:

Vattentankarna tas bort successivt från och med onsdag 8 juni. 

Tankar fanns uppställda här, lista och karta.

Vattentankarna sågs över dagligen och byetes ut vartefter. 

Kommunens verksamheter som äldreboenden prioriteras alltid när vattentankar ställs ut och därför kan det dröja med påfyllnadsleveranser till allmänna platser. Vattentankarna vid äldreboenden och förskolor är alltid öronmärkta för just de verksamheterna.

Förskolor och skolor öppnar som vanligt på tisdag

Uppdaterad 7 juni:

Samtliga kommunala förskolor och skolor är öppna som vanligt den här veckan efter att ha varit stängda torsdag 2 juni och fredag 2 juni.

Vatten i förskolan och skolan

Vattentankar finns utplacerade på de enheter som är berörda. I viss mån kan Måltidsservice koka vatten, kyla ner och servera, men det är fortfarande svårt att tillgodose alla barn och elever med dricksvatten en hel skoldag.

Division Utbildning uppmanar därför vårdnadshavare att medarbetare och elever har med sig en egen vattenflaska. Om något barn glömmer finns det förstås möjlighet att ordna det på plats. 

Förändrad meny vecka 23

Måltidsservice gör förändringar i menyerna på skolor och förskolor under denna vecka (23). Det beror på att skolor och förskolor stängde under två dagar förra veckan.

Läs mer i nyhet. 

Så här arbetar Nyköpings kommun

Uppdaterad 8 juni kl 13.00:

Kokningsrekommendationerna hävdes onsdag 8 juni kl 13.00. Analyserna är klara och alla prover visar att dricksvattnet går att dricka igen, precis som vanligt. Detta innebär att de som får sitt vatten via ledningar från Högåsens vattenverk återigen kan använda vattnet från kranarna utan att koka det för dryck och mat.

Vattenförsörjningen är stabil, även om trycket kan vara lägre för en del hushåll. Systemet går inte för fullt och därför uppmuntras till fortsatt sparsamhet.

Stabsläge

Nyköpings kommun har sedan tidigt torsdag morgon, 2 juni, arbetat i stabsläge och samverkar med Oxelösunds kommun, Nyköping-Oxelösunds Vattenverksförbund, nationella vattenkatastrofgruppen (VAKA), länsstyrelsen, Vattenfall och andra myndigheter och organisationer.

Stabsläget avvecklas från och med onsdag 8 juni. 

 

Information till företagare

Använder ni som företag vatten i era verksamheter? Ta del av information om vad som gäller under pågående kokningsrekommendation.

 

Generella tips och råd

Tips för att spola i toaletten

När det inte finns vatten i kranarna kan man använda vatten från exempelvis vattentunna, pool, damm, sjö eller hav för att spola i toaletten.

Hjälp en granne

Har du någon i din omgivning som behöver hjälp med dricksvatten? Hjälp gärna till att hämta dricksvatten. 

Missfärgat vatten

När vattnet släpps på igen kan det vara missfärgat. Läs mer och få tips om missfärgat vatten.

 

Frågor och svar

Behöver vattnet kokas?

Uppdaterad 8 juni kl 13.00

Från och med onsdag 8 juni kl 13 behöver inte vattnet kokas.

Kokningsrekommendationen för vatten som skulle användas till att dricka och matlagning behövde kokas torsdag 2 juni eftermiddag till onsdag 8 juni kl 13.00. Risk fanns att vattnet i ledningarna hade blivit förorenat. Analyser visar att vattnet inte är förorenat.

Ska jag vara orolig om jag har druckit (eller dricker) av vattnet?

Uppdaterad 8 juni kl 13.00:

Eftersom inga föroreningar har hittats i vattnet behöver man inte vara orolig för att ha druckit av vattnet. 

Behöver jag söka sjukvård om jag blir dålig i magen?

Personer som drabbas av enstaka diarréer eller ett fåtal diarréer under något eller några dygn behöver i de flesta fall inte uppsöka sjukvård. Sök i första hand information på www.1177.se. 

Följande patienter bör kontakta 1177 eller rådgivningen för diskussion om de behöver söka sjukvårdskontakt:

  • Patienter med feber och diarré och allmänpåverkan
  • Patienter med diarré mer än tre dygn
  • Patienter med risk för intorkning vid intensiva diarréer. Barn blir fortare intorkade än vuxna.
  • Patienter som har komplicerande grundsjukdom.

Jag har kokat vattnet men känner mig lite dålig i magen ändå, behöver jag söka vård?

Nej, enligt information från Region Sörmland behöver man inte söka vård vid tillfälliga magbesvär.

Kan husdjur dricka av vattnet?

Det är förmodligen ingen fara för husdjur eftersom de oftast klarar att dricka vatten i naturen.

Var finns det vattentankar?

Uppdaterad 8 juni kl 13.00

Vattentankarna som har funnits uppställda tas bort successivt. 

Här fanns tankarna, lista och karta.

Hur mycket vatten bör man hämta?

Vid en situation där det är brist på vatten gäller ransonering och vattenbehovet beräknas till tre liter per person och dygn. Det gäller om du hämtar vatten från en uppställd tankarna. Tänk på att många behöver vatten - bunkra helst inte. 

Vem får vatten först?

De som är mest sårbara vid avsaknad av vatten får vatten först. Våra särskilda boenden (äldreboenden), där gamla eller sjuka vårdas, är de som i första hand förses med vattentankar.

Vattentankar fylls på kontinuerligt. 

När fylls tankarna på?

Uppdaterad 8 juni:

Tankarna har fyllts på med nödvatten kontinuerligt så länge behovet fanns. Tankarna tas bort successivt från och med onsdag 8/6. 

När kommer vattnet tillbaka som vanligt?

Uppdaterad 8 juni:

Den stora vattenläckan på en av två huvudledningar in till Nyköping och Oxelösund är lagad. Alla hushåll har vatten i kranarna men vattenförsörjningen går inte på maximal kapacitet.

Är verksamheter stängda?

Kommunala förskolor och skolor höll stängt eller utförde utbildning på distans torsdag 2 juni och fredag 3 juni. Förskolor och skolor öppnade igen, tisdag 7 juni. 

Biblioteket höll stängt torsdag 2 juni men öppnade igen fredag 3 juni. Mer information om öppettider med mera finns på Stadsbibliotekets webbplats. 

Djurhållning

För att förse större djur såsom hästar med vatten, ombeds du som är djurägare använda vatten från vattendrag eller kontakta grannar med rent brunnsvatten. Kontrollera gärna förekomsten av vattendrag och grannar med brunnsvatten i förväg.

Får jag ersättning från kommunen för vattenläckan?

Generellt sett går det inte ut ersättning. Vill du läsa mer och göra en skadeståndsansökan göra du det via vår webbplats nykoping.se

 

Relaterade nyheter

Lägesbild tisdag 7 juni

Provtagning och analys påbörjad

Förskolor och skolor öppnar igen på tisdag 7 juni

Koka vattnet

Barnomsorg för vårdnadshavare med samhällsviktigt arbete

Här finns vattentankarna