Lägesbild 7 juni: Fortsätt koka vattnet

7 juni 2022

Lägesbild 7 juni, uppdaterad 17.00: Alla hushåll har vatten, men det behöver fortsätta att kokas för användning till dryck och till mat. Fortsätt även att vara sparsam med vattnet eftersom vattenförsörjningen inte går för fullt än. Vattentankar står kvar och fylls på regelbundet.

Den första omgången provsvar på vattenkvaliteten kom under tisdagseftermiddagen, 7:e juni. Provsvaren ser bra ut, men det är fortsatt viktigt att alla kokar vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Det är först vid nästa omgång provsvar som en bedömning om kokningsrekommendationerna kan göras. Läs mer om provresultatet.

Vattenförsörjningen under tisdagen är stabil, men eftersom systemet inte går för fullt kan trycket vara lägre än normalt hos en del hushåll.

Koka vattnet

Det är alltså fortsatt viktigt att kranvattnet kokas om det ska användas till att dricka eller laga mat. Läs mer om hur man gör samt vilka platser i Nyköping som är berörda. Ta del av frågor och svar.

Hämta vatten

Vattnet som hämtas i tankar behöver inte kokas. Här hittar du vattentankar.

Vattentankar körs under tisdagen ut till prioriterade förskolor och skolor runt om i kommunen samt till äldreboenden.

Spara gärna på vattnet

Använd vattnet i kranarna till hygien, mat och dryck.

Provtagning

Provtagning av vattnet påbörjades under söndagen och sker på 22 platser i Nyköping och Oxelösund. Det tar flera dagar från det att de första proverna tas och resultat kommer. Kokningsrekommendationerna gäller tills en samlad bedömning av proverna är färdig.

Förskolor och skolor är öppna

Samtliga kommunala förskolor och skolor är öppna. Vattentankar placeras vid prioriterade enheter och medarbetare, barn och elever ombeds ta med eget dricksvatten om det går.

Frågor och svar

Här hittar du mer information och frågor och svar.