Rapport om hanteringen av coronapandemin i Nyköpings kommun
Samarbetet mellan personalen på särskilda boenden var bra, liksom satsningen på ett särskilt omvårdnadsteam i hemtjänsten. I första vågen av covid-19 fanns dock oklarheter kring utrustning och dokumentation, främst inom hemtjänsten. Det visar en rapport som vård- och omsorgsnämnden beställt.
Rapporten bygger på en granskning av journaler och enkäter bland chefer, legitimerad personal som sjuksköterskor samt andra omsorgsmedarbetare. Både kommunala och privata verksamheter granskades.
Upplevelsen är att det inte blivit större utbrott inom någon verksamhet, utan personalen anger i enkäten att de lyckats begränsa smittan till ett fåtal patienter. Det speciella omvårdnadsteamet inom hemtjänsten lyfts som en bra och väl fungerande satsning, men även samarbetet mellan omvårdnadspersonal och legitimerad personal.
Närvarande chefer saknades
Flera av de medarbetare som svarat på enkäten uppger att de har saknat närvarande enhetschefer. De saknade tydlighet i rutiner och genomgångar på plats av hur personalen skulle arbeta. Den rollen fick i stället legitimerad personal ta.
Enhetschefer har uppgett att det höga informationsflödet och snabba förändringar som skedde i början av pandemin var svåra att hantera. De hade velat ha en mer tydlig och samlad information från verksamhetschef till ledningslag. De saknade också hjälp att hitta vikarier under en tid då sjukfrånvaron var hög.
Brister i dokumentationen
Under pandemin har det varit en hög andel bemanningspersonal och timvikarier som inte har fått till sig rutiner i tillräckligt stor utsträckning, vilket har lett till att det dokumenterats på fel sätt och på fel ställen i journalerna.
En fördröjning i rapporteringen kring symtom kan ha gjort att provtagning och diagnos fördröjts, vilket i sin tur kan ha bidragit till ökad smittspridning. 9 av 40 granskade journaler har haft brister som kan ha påverkat patienten, enligt rapporten.
Tät kontakt med anhöriga
Bäst har dokumentationen fungerat inom särskilda boenden, sämst inom hemsjukvården. I de allra flesta fall har kontakten med anhöriga varit tät vid bekräftad eller misstänkt smitta.
- Rapporten visar att personalen har gjort ett otroligt jobb under svåra omständigheter. Vi ser också att förändringsarbetet som pågår inom Social omsorg är viktigt. Hittills har 130 av våra medarbetare startat eller genomgått utbildningen omvårdnadslyftet. Det hoppas vi blir fler. Den nya bemanningsenheten kommer att bidra till en bättre schemaläggning och vi har gjort en lyckad satsning på att fastanställa sjuksköterskor den senaste tiden i stället för att vara beroende av bemanningspersonal, säger Carina Wallin (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Länk till rapporten i kallelsen (sidan 9-24) till vård- och omsorgsnämndens möte 2 december 2021.
Bakgrund:
- Covid-19-pandemin drabbade Sörmland tidigt. Första bekräftade fallet kom 9 mars 2020.
- 489 Nyköpingsbor över 70 år har konstaterats smittade med covid (fram till 31 okt 2021). Totalt 99 av dem avled i covid-19.
- 192 personer inom särskilt boende och hemtjänst i Nyköping fick smittan. Av dem avled 66 personer.
- Dödligheten i Nyköpings kommun har legat på en normal nivå även under pandemin.
(Källor: Socialstyrelsen, SCB)