Klartecken för Nyköpings resecentrum

28 juli 2021

Detaljplanen för Nyköpings resecentrum har vunnit laga kraft. Mark- och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd och därmed är allt klart för byggstart.

Ett flera år långt arbete med detaljplanen för Nyköpings resecentrum har gått i mål. Efter beslut från Mark- och miljööverdomstolen, som meddelade 27 juli att de inte ger prövningstillstånd, har planen vunnit laga kraft.

Beslutet innebär att allt nu är klart för byggstart. På platsen pågår en rad förberedande arbeten, bland annat saneras marken av nuvarande fastighetsägare Jernhusen. När saneringen är klar köper Nyköpings kommun marken och det gemensamma arbetet med byggnationen tillsammans med Trafikverket kan starta. 

- Det är såklart glädjande att den här långa processen nu är klar, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun. Vi vet att många ser fram emot ett modernt, tillgängligt och effektivt resecentrum med snabba byten mellan buss och tåg.

Byggstart 2022

Nyköpings resecentrum planeras vid bangårdsområdet, mellan Brunnsgatan och nuvarande stationsbyggnad. Preliminär byggstart sker 2022 för det gemensamma arbetet med Trafikverket. Utöver saneringen av marken pågår även marktekniska undersökningar.

- Beslutet innebär att vi helt och hållet kan fokusera på byggstarten och allt arbete vi har framför oss, säger Maria Ljungblom, Samhällsbyggnadschef i Nyköpings kommun. Vi och Trafikverket gör en del förberedande arbeten redan nu i området och vi ser fram emot att så småningom börja bygga på riktigt.

Byggskedet kommer att pågå från 3 till 5 år beroende på om alla delar kan byggas parallellt och samtidigt. Vissa delar byggs av Trafikverket, vissa av Nyköpings kommun.

Bakgrund

I februari 2020 godkände Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden detaljplanen och därefter följde antagande i Kommunstyrelsen (2 mars) och Kommunfullmäktige (10 mars). Detaljplanen blev överklagad till mark- och miljödomstolen. Domstolen avslog överklagan under februari 2021. Planen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som 27 juli 2021 meddelade sitt beslut att inte ge prövningstillstånd. Mark- och miljödomstolens avgörande står därför fast.

Läs mer om Nyköpings resecentrum