Förlängt samarbete med kvinnojour och högt i ranking

21 december 2021
Omsorg och stöd Omsorg och stöd - Våld i nära relation

Nyköpings kommun rankas högt i en mätning om kvinnofridsarbete. Vi förlänger och utvecklar också avtalet med kvinno- och tjejjouren Mira.

Socialnämnden har beslutat att förlänga avtalet med kvinno- och tjejjouren Mira, i ett tre-årigt så kallat IOP-avtal - Idéburet offentligt partnerskap. Det innebär en annan samverkansrelation där båda parter jobbar tillsammans mot gemensamma mål.

– Det gör att vi kan jobba mer långsiktigt för att våra medborgare ska ha en vardag fri från våld. Förhoppningsvis ger det bättre effekt för de som behöver direkt stöd och ännu mer långsiktighet i det förebyggande arbete, säger Marjo Gustafsson (S) ordförande i Socialnämnden i Nyköpings kommun.

Kvinno- och tjejjourens arbete handlar bland annat om skyddat boende, olika stödinsatser och olika former av utåtriktad verksamhet. I och med avtalet kommer Socialnämnden att bidra med 1 761 000 kronor till jouren. 

– Ett treårigt IOP-avtal betyder mycket för oss, det innebär en trygghet. Vi kan jobba långsiktigt med kvinnor, tjejer och barn i Nyköpings kommun. Framför allt kan vi jobba med det förebyggande arbetet mot mäns och killars våld. Vi ser framåt vårt fortsatta samarbete, säger Olga Nilsson, verksamhetschef för Mira.

Topp tio i ranking

Nyköpings kommun hamnar också bland topp 10 i Unizons - riksförbund för tjej- ungdoms- och kvinnojourer – mätning, Kvinnofridsbarometern. Undersökningen kartlägger kommunens förebyggande arbete och stöd till den utsatta. 

– Resultatet visar bland annat att Socialtjänsten är väl framme när det gäller att erbjuda stöd och skydd till våldsutsatta. Vi har en familjefridsmottagning som arbetar efter evidensbaserade metoder och erbjuder stöd och vi har ett bra samarbete med vår lokala kvinno- och tjejjour. Det förebyggande arbetet har växlat upp under året och flera skolor arbetar nu med ett strukturerat förebyggande arbete, säger Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation i Nyköpings kommun.

Nyköpings placering i rankingen visar också att kommunen har ett strukturerat förebyggande arbete, tydlig politisk förankring med mål och uppföljning samt att fler anställda inom kommuner har fått ökade kunskaper inom berörda områden.

Kvinnofridsbarometern bygger på en enkät som skickats ut till landets 290 kommuner. 188 kommuner besvarade enkäten. Läs hela resultatet

Mer information

Kontakt

Marjo Gustafsson, ordförande i Socialnämnden
marjo.gustafsson@nykoping.se
0155-24 83 04

Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation i Nyköpings kommun
marie.eriksson.2@nykoping.se
0155-45 79 31

Olga Nilsson, verksamhetschef för kvinno- och tjejjouren Mira
kontakt@kvinnojourenmira.se
072-54 69 312