Boende för ukrainska flyktingar från 1 juli

15 juni 2022
Barn och utbildning Omsorg och stöd Kommun och politik

Utifrån den nya lagen för fördelning av ukrainska flyktingar i Sverige anvisas 131 skyddsbehövande till Nyköping från och med 1 juli 2022. Planering pågår för boende och mottagande.

Fram till den 30 juni ansvarar Migrationsverket för att ordna tillfälliga boenden för skyddsbehövande från Ukraina. Den 1 juli träder ny lagstiftning i kraft som innebär att Migrationsverket börjar anvisa skyddsbehövande till landets kommuner. Syftet med förändringen är att mottagandet ska fördelas jämnare över landet.

Nu samordnas boende och mottagande

Samordningen av mottagande och boende sker enligt ordinarie rutin för flyktingmottagande i Nyköpings kommun.

Enligt Migrationsverkets fördelning ska Sörmland ta emot 553 ukrainska flyktingar varav 131 personer ska komma till Nyköping fram till årsskiftet. Just nu bor det ca 100 ukrainska flyktingar i Nyköpings kommun, som alla har ordnat eget boende (EBO). Runt 20 barn finns i kommunens skolor, där Division Utbildnings Nykomsten är inkörsporten.

Boende hos privatpersoner

Personer som har ordnat eget boende, men som vill få hjälp med nytt boende, ska även fortsättningsvis efter 1 juli kontakta Migrationsverket för att få tillgång till ett anvisat boende. Migrationsverket kan inte garantera att man får ett anvisat boende i den kommun där man har etablerat sig, även om det är en inriktning för myndigheten. Läs mer om hur det fungerar med boende på Migrationsverkets webbplats.

Kommunen hyr inte bostäder av privatpersoner

Privata boenden förmedlas inte av kommunen och det utgår heller ingen ersättning från Migrationsverket eller kommunen till dem som upplåter privat bostad åt skyddsbehövande.

Intresseanmälan för bostäder är avslutad

Den intressanmälan för privatpersoner (erbjudande om boende för skyddsbehövande) som tidigare fanns här på nykoping.se har avslutats med anledning av den nya lagen. Därmed raderas de insamlade personuppgifterna. Information har skickats via e-post till dem som anmält sig.

Förskola och fritidshem

Ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har arbete har rätt att söka förskola och fritidshem på samma sätt som andra som bor i Nyköpings kommun. Här finns information om vad som gäller för förskola och fritidshem samt hur man ansöker om plats.

Informationsmöte 21 juni

Tisdag 21 juni kl 16.00 arrangeras ett informationsmöte för ukrainska flyktingar på Nykomsten. Mötet leds av Nyköpings kommun och information om den nya lagen samt hur det fungerar med förskola, fritidshem och skola är i fokus. Ingen föranmälan behöver göras. Hitta till Nykomsten.

Kommunens samordningsstab har avslutats

Arbetet i kommunens samordningsstab har avslutats och frågor kopplade till flyktingmottagande och säkerhetsläget hanteras i linjeorganisationen.