Barn- och ungdomsnämndens budget för 2022
Den 15 december 2021 fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om 2022 års budget. Förskolan får stärkta resurser för nästa år. En extra satsning på fritidshemmen görs också. Totalt ligger nämndens ram på drygt 1,4 miljarder kronor för 2022, vilket är en ökning med 60 miljoner.
I enlighet med Kommunfullmäktiges prioriterade målområden för 2022 finns två tydliga mål i barn- och ungdomsnämndens budget för 2022. Det ena målet handlar om att få fler vårdnadshavare att placera sina barn i förskola. Bland annat ska antal personal med förskollärarutbildning bli fler, personaltätheten öka och andelen heltidstjänster bli fler.
– Det känns väldigt bra att vi kan fortsätta denna kraftfulla satsning på förskolan, inte minst utifrån det faktum att det är en tydlig beställning från Kommunfullmäktige. Här förstärker vi resurserna ytterligare inför 2022, säger Mats Denninger (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Inom förskolan satsar nämnden 5000 kronor mer per elev jämfört med förra året.
Det andra målet som återfinns i Kommunfullmäktiges prioriterade målområden handlar om fritidshemmen.
– Vi gör också en särskild satsning för att höja statusen på fritidshemmen. Fritidshemmen har en egen läroplan och ska ses som ett komplement till skolan. Vi avsätter 500 000 kr för att ta fram ett särskilt program för att höja behörigheten på personalen, säger Mats Denninger.
Vad gäller grundskolan ligger fokus fortsatt på grunduppdraget, verksamheten tillförs 31 miljoner kronor. Andel elever som når godkända studieresultat ska öka, jämfört med föregående år. Det ska mätas i årskurs 3, 6 och 9.
Det finns inom grundskolan en markant skillnad i resultat beroende på föräldrars utbildningsbakgrund. Årets siffror pekar dock åt rätt håll, bland annat ökar meritvärdet för elever i årskurs 9, oavsett föräldrarnas utbildningsnivå. Vad gäller elevernas studiero och upplevda trygghet har detta förbättrats avsevärt jämfört med tidigare siffror. Även anpassningar efter elevens behov och veta vad som krävs i undervisningen upplever eleverna i årskurs 9 har förbättrats sedan förra mätningen.
Barn- och ungdomsnämnden har beslutat att behålla den tydliga satsningen på mindre skolenheter utanför centralorten, för att säkerställa likvärdig kvalité för dessa elever och en fortsatt hög nivå på de extra resurserna till elever med extraordinära behov - tilläggsbeloppet - som nämnden även strävar efter att administrera på ett mer transparant och välriktat sätt i framtiden.
– Detta i kombination med verksamheter som stärkt mottagningsenhet, en kommunövergripande resursskola och en fortlöpande toleransverksamhet, gör att vi skapar bättre förutsättningar för grundskolan att nå resultatmålen framöver. Framförallt i de yngre åldrarna där behovet av ett tydligt trendbrott är störst, säger Mats Denninger.
I kallelsen till BUN:s sammanträde den 15 december kan du läsa hela budgetunderlaget.