Detaljplanen för Nyköpings resecentrum antagen

18 februari 2020

Detaljplanen för Nyköpings resecentrum antogs av kommunfullmäktige 10 mars. Nyköpings resecentrum knyter samman kollektivtrafik, tåg och buss, gång och cykel på en utvecklad plats nästan mitt i staden.

En plats som stärker kopplingen till och från Nyköping och skapar möjligheter för morgondagens resande.

- Med en antagen detaljplan för Nyköpings resecentrum tar vi ännu ett stort och viktigt steg för att starta byggnationen, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande. I en så här lång process är det många steg på vägen, just denna milstolpe känns extra bra.

Dialog, samråd och granskning har samlat in synpunkter

Arbetet med detaljplanen för Nyköpings resecentrum inleddes 2016 med en dialog med Nyköpingsborna. En majoritet av de som deltog önskade bland annat ett tillgängligt och attraktivt resecentrum med inspiration från historiska byggnader i stan. De två planerade entrébyggnaderna i tegel är ett direkt svar på det önskemålet. 2017 ställdes planförslaget ut för samråd och därefter var det granskning 2018. Vid båda tillfällena har allmänheten och myndigheter kunna lämna synpunkter på förslaget.

- Detaljplanen för Nyköpings resecentrum är en av de planer som flest invånare har intresserat sig för, säger Carl-Åke Andersson (S), ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Vi har arbetat långsiktigt med dialog och samråd i olika former vilket är viktigt när vi planerar en så här central och viktig funktion.

Synpunkter som har kommit in under processen har framför allt handlat om lokaliseringen av Nyköpings resecentrum, det övergripande trafiksystemet tillsammans med Brunnsgatan, parkering, trafikbuller, vibrationer och annan påverkan på närmiljön och för angränsande fastigheter.

Fler utredningar om markföroreningar

Efter granskningsperioden har förslaget förtydligats ytterligare och utökats med fler utredningar, främst kring markföroreningar som är en följd av de två oljedepåer som funnits inom området. Planens beskrivning har kompletterats med en översiktlig information kring genomförandeskedet för kommunen respektive Trafikverkets anläggningsdelar och förtydligats kring konsekvenser för fastighetsägare under byggtiden.

Trafikverket och Nyköpings kommun bygger tillsammans

Byggnationen av Nyköpings resecentrum genomförs tillsammans med Trafikverket. För att reglera vem som gör vad och vem som står för vilken kostnad skrevs ett medfinansieringsavtal sommaren 2018. Sedan dess har produktionsplaneringen kommit längre där mer specifika frågor om projekteringen har identifierats, bland annat att vissa objekt ska projekteras av kommunen medan produktionen genomförs av Trafikverket. Därför skrivs ett kompletterande medfinansieringsavtal med uppdaterade kostnadsbedömningar för några objekt, bland annat för arbeten kring västra passagen samt fastighetsnära åtgärder.

Även ett Genomförandeavtal har tagits fram. Genomförandeavtalet är en viktig pusselbit för att reglera ansvar och gränssnitt mellan Nyköpings kommun och Trafikverket kring produktion. Avtalet är grunden för att jobba vidare inför byggstart år 2022. Medfinansieringsavtal 2 och Genomförandeavtalet undertecknas 11 mars efter beslut i KS (samt KF för medfinansieringsavtalet.) Läs mer om det gemensamma arbetet. 

Ta del av underliggande handlingar.

Läs mer om Nyköpings resecentrum.