Medborgarförslag tas bort men du kan fortfarande påverka kommunen
Kommunstyrelsen behandlar på dagens sammanträde 1 juni förslaget att avskaffa medborgarförslagen sedan en utredning visat att det inte är ett effektivt sätt att påverka. Beslut väntas i kommunfullmäktige den 9 juni.
Möjligheten att lämna medborgarförslag har funnits sedan 2007. Under åren har över 1 250 medborgarförslag lämnats in, vilket gör att Nyköping är en av de kommuner som får in flest medborgarförslag i Sverige. Frågorna handlar oftast om vardagsnära saker som vägar, belysning och parker. En utredning som kommunledningskansliet gjort visar att medborgarförslag inte är ett effektivt sätt att påverka, då majoriteten av förslagen avslås och handläggningstiderna är långa. I vissa fall har det tagit upp till ett år innan medborgaren har fått svar. Dessutom kräver handläggning av förslagen mycket administration till hög kostnad. Kostnaden beräknas till omkring 5 000 kr per förslag. Det är en totalkostnad på cirka fem miljoner kronor från starten 2007.
- De flesta inkomna medborgarförslag kan hanteras snabbare som synpunkter. Vi är överens om att vi behöver hitta en bättre och effektivare hantering av medborgarnas möjlighet att påverka i vår kommun, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det finns flera andra sätt att vara med och påverka det som görs i Nyköpings kommun, även om medborgarförslag tas bort. Du kan:
- skriva en synpunkt.
- engagera dig i planer och samråd.
- delta på allmänhetens frågestund på kommunfullmäktige.
- delta på öppna nämndsammanträden.
- rösta i valet till kommunfullmäktige vart fjärde år.
- träffa en politiker eller tjänsteman på öppna hus.
- ta direktkontakt med politiker eller tjänstemän via telefon, e-post eller besök.
- gå med i Nyköpings ungdomsfullmäktige.
- göra en felanmälan.
Läs mer om hur du kan påverka.
Ett aktuellt exempel just nu är det samråd som sker kring ny översiktsplan. Där kan du vara med och påverka Nyköpings utveckling digitalt eller delta i informationsträffar med politiker och tjänstemän. Läs mer om samrådet för den nya översiktsplanen.
Det pågår även en diskussion om att införa medborgarbudget i Nyköpings kommun. Det betyder att medborgare lokalt i de olika kommundelarna i dialog ska få möjlighet att styra över en i förväg bestämd budget för att utveckla bättre service, fritid och infrastruktur. Beslut om vidare arbete med medborgarbudget väntas inom kort.