Viktiga samtal på föräldrautbildning

6 september 2017

När är det läge för barnen att få telefon? Ska jag själv betala för min sons dyra märkeskläder när han har sommarjobb? Hur motiverar vi barnen att gå i skolan? Frågor som diskuterades av föräldrar på föräldrastödsutbildningen Älskade barn.

Det är en utbildning för föräldrar som bor i Sverige men är födda i ett annat land. Här diskuteras bland annat demokrati, jämlikhet, lagar och regler. Med olika teman som vägledning pratar föräldrarna om föräldraskapet utifrån deras gemensamma bakgrund och erfarenheter.
– Vi förstår och hjälper varandra, diskuterar hur vi ska göra med barnen, säger Shamso Abdi som deltar i utbildningen.

Ingår i medborgarlöftet

Utbildningen är ett samarbete mellan division Social omsorg och Studiefrämjandet, som håller i utbildningen. Den arrangeras på familjecentralen i Brandkärr och ingår i årets medborgarlöfte mellan kommunen, polisen och bostadsbolagen Nyköpingshem, HSB och Victoria park som handlar om att öka tryggheten i Brandkärr.

Föräldrautbildningen Älskade barn vänder sig till olika nationaliteter men det visade sig att intresset var störst bland föräldrar från Somalia. I våras gick ett 20-tal somaliska mammor utbildningen.

Målet - utvecklas tillsammans

I höst fortsätter föräldrautbildningen. Konceptet för Älskade barn är att deltagarna utbildas i att själva bli ledare för egna föräldragrupper.

- En framgångsfaktor i utbildningen är att få tala om varma relationer, att bli konkret och att inga samtalsämnen är tabu. Målet är att deltagarna utvecklas tillsammans genom att dela kunskap och erfarenheter samt blir inbjudna till att få dela utav denna samhällsinformation, Målet är att deltagarna utvecklas tillsammans genom att dela kunskap och erfarenheter, säger Anna Ahlstedt från Studiefrämjandet som håller i utbildningen.

Finansiering

I Nyköpings kommun finansieras satsningen med pengar från projektet Uppdrag psykisk hälsa - tidigare PRIO - som är ett regeringsuppdrag för att främja psykisk hälsa.

Kontakt och mer information

Vill du eller känner du någon som vill delta i föräldrastödsutbildningen Älskade barn? Kontakta Ulrika Fors på Studiefrämjandet:

Mejladress: ulrika.fors@studieframjandet.se

Telefonnummer: 0150-36 65 30

Läs mer om Älskade barn

Deltagare på föräldrastödsutbildning i samtal
Sahra Khayran, Aisha Khalif och Shamso Abdi deltar i
föräldrastödsutbildningen Älskade barn som leds av Anna
Ahlstedt från Studiefrämjandet.