Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Föräldrautbildning - Älskade barn

Älskade barn är en föräldrautbildning som riktar sig till föräldrar i Sverige som kommer från ett annat land. Syftet är att föräldrar i samma situation och med liknande erfarenhet träffas och pratar om hur det är att leva som familj i Sverige. Nu söker vi ledare till föräldrautbildningen.

Bild Älskade barn svart vit


Det kan handla om att diskutera små och stora vardagsfrågor om barns utveckling, normer och värderingar, skola och fritid, problem och drömmar.

Innehållet i Älskade barn fokuserar på hur det är att vara förälder i ett nytt land.

Under våren 2017 ska vi utbilda ledare som ska leda utbildningar. Själva utbildningarna för föräldragrupper beräknas starta till hösten 2017.

Föräldrautbildningarnas innehåll utgår från sex olika teman men träffarna styrs även efter föräldrarnas egna önskemål. Exempel på teman är:

  • Familjeliv i ett nytt land
  • Förskola och skola
  • Kärlek och gränser
  • Tonårsfrågor
  • Svenska lagar 
  • Språkets betydelse

Läs mer om föräldrautbildningens olika teman och innehåll här.

Älskade barn genomförs i samarbete mellan division Social omsorg och Studiefrämjandet. Upplägg och material är framtaget av Studiefrämjandet, i samarbete med svenska forskare.

Intresserad av att bli ledare?

Vi söker engagerade föräldrar som är intresserade av att utbilda sig till ledare och som kan leda en eller flera grupper för andra föräldrar.

Är du förälder och har erfarenhet av hur det är att komma till ett nytt land? Då delar du säkert samma tankar med många andra föräldrar i liknande situation. Ser du ett behov av att familjer samlas och diskuterar frågor kring familjelivet i Sverige och kan tänka dig att leda en sådan grupp?

Som ledare får du en utbildning och använder ett diskussionsunderlag. Du leder samtalen utifrån diskussionsfrågor, bilder, filmer med mera. Målet är att deltagarna utvecklas tillsammans genom att dela kunskap och erfarenheter. När du har genomfört  får du 1000 kronor.

All utbildning är kostnadsfri och sker i Nyköping.

Så går det till när du blir studieledare:

1. Intresseanmälan. Lämna in din intresseanmälan senast den 15 mars (fyll i längre ned på denna sida)

2. Informationsträff. Vi samlar alla som är intresserade av att bli ledare, för mer information om föräldrautbildningen Älskade barn:
Tid: 22 mars klockan 17-18.30
Plats: Familjecentralen i Brandkärr, Brandkärrsvägen 24

3. Prova på. För att bli ledare behöver du själv prova på delar av föräldrautbildningen. Ledarna går utbildningen tillsammans under våren.

4. Ledarutbildning. För att bli ledare går du en utbildning på 2 dagar - under våren 2017. Den kostar ingenting.

5. Hitta föräldrar till grupperna. Efter din utbildning söker du själv upp föräldrar i din närhet som ska delta i just din föräldragrupp.

Välkommen med din anmälan, senast den 15 mars.

Fyll i din intresseanmälan om att bli studieledare här:

 

Har du frågor?

Om du har frågor om Älskade barn eller om att bli ledare hör av dig till:

Emelie Nisu, Nyköpings kommun
Telefon: 0734-26 88 93
epost: emelie.nisu@nykoping.se

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-03-10
Sidansvarig: Emelie Nisu